Jak zawsze na rynku we Wrocławiu, festiwal „Europa na widelcu” odbędzie się w dniach 3 – 7 czerwca 2015.

Będzie królował karp i rzodkiewki. A znawcy kuchni Piotr Bikont i Robert Makłowicz odkryją przed gośćmi tajemnice regionalnych potraw i produktów.

3-7 czerwca

  • Jarmark produktów i potraw europejskich
  • Targi książki kulinarnej “Książka na widelcu”

5 czerwca – Dzień dolnośląski

  • Baseny z rybami ze stawów milickich. Każdy z gości oprócz spróbowania różnych potraw rybnych, w tym tegoroczny specjał pierogi z karpiem, będzie mógł dowiedzieć się wielu informacji na ich temat. W dolnośląskich wodach pływa nie tylko karp, ale również wiele innych ryb takich jak jesiotr, amur, karaś, leszcz, okoń, lin, węgorz i pstrąg. Te wszystkie ryby będzie można zobaczyć właśnie na wrocławskim rynku oraz dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat ich hodowli. Oprócz ryb znajdziemy również wiele warzyw, w tym rodzkiew i szparagi, z produkcji których nasz region słynie.
  • Warsztaty z robienia nalewek prowadzone przez poprzednich laureatów “Turnieju nalewek”, który również odbędzie się w tym roku.
  • Konferencja naukowa “Czy dieta cud czyni cuda?” godz. 13-16 w Sali sesyjnej rady Miejskiej Wrocławia. Wykłady poprowadzą pracownicy Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  • Początek Festiwalu Piwa, który równolegle odbywać się będzie w Browarze Mieszczańskim.

6 czerwca – Europejska biesiada

  • Od godziny 12 na wrocławskim Rynku rozpocznie się europejska biesiada, w ramach której będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów Europy, a wśród nich włoska Sardynia, cypryjska Nikozja, Walia, Walonia, Westfalia, Galicja czy przedstawiciele tegorocznego kraju przewodniego czyli Chorwacji – Zagorie i Kvarner.
  • Liczne koncerty w tym występy głównych gwiazd wieczoru Tomislava Golubana z Chorwacji oraz Krystyny Prońko.
  • Konkurs na najlepszy produkt regionalny oraz turniej lokalnych nalewek.
  • Drugi dzień Festiwalu Piwa w Browarze Mieszczańskim.

W dniach 5, 6, 7 czerwca na placu Solnym stanie specjalna restauracja – 37 metrów nad ziemią “Dinner in the Sky”!

Oprócz głównych wydarzeń, na gości czeka masa różnych rozrywek takich jak “Wyznawacz” przygotowany przez Season Magazine, w którym każdy będzie mógł wyznać swoje grzechy kulinarne oraz wróżenie z kotła.

źródło: Gazeta Wrocławska