Trzeci zeszyt magazynu “Moda na Mazowsze” – podróż przez 6 zmysłów już wydrukowany. W formie elektronicznej znajdziecie go na naszych stronach oraz na stronach MROT. Zapraszamy do czytania!
Moda na Mazowsze, numer 01 (03) /2016 – ściągnij w formacie PDF
SPIS TREŚCI
Kalendarium mazowieckie ………………………. 4
Odkryj na nowo Warszawę Chopina ………………………. 6
Sanniki na Szlaku Chopinowskim ………………………. 8
Mazowiecki Szlak Tradycji ………………………. 10
Mazowsze otworem stoi ………………………. 12
Żółta Dama na Wielkim Gościńcu Litewskim ………………………. 14
Płock – klejnot Mazowsza ………………………. 16
Mazowiecki etno-design – odczarowywanie folku ………………………. 19
Mazowiecka Wielkanoc ………………………. 20
Wielkanoc za mazowieckim stołem ………………………. 22
Mazowiecka Micha Szlachecka – Smaki, tradycje i folklor ………………………. 26
Biegiem przez Mazowsze ………………………. 28
Powiat otwocki Stolicą Kultury Mazowsza ………………………. 30
Zainspirowani Mazowszem ………………………. 32
MROT – lista członków ………………………. 34
Mazowiecki System Informacji Turystycznej ………………………. 35
Zawartość wszystkich numerów w zakładce: WYDAWNICTWA/Moda na Mazowsze/
Moda na Mazowsze – podróż przez 6 zmysłów…
PODRÓŻ
Świat otrząsa się z zimowego letargu. Budzi się natura, ożywia życie kulturalne, a targowe i turystyczne zyskuje zastrzyk świeżej energii. Na nowe doznania szykują się także wszystkie zmysły. Smak, zapach, słuch, wzrok i dotyk są gotowe na doświadczanie. Na poznawanie nowego i odkrywanie tego, co od wieków osadzone w historii i tradycji.
MAZOWSZE
Czy jest lepszy sposób na zdobywanie nowych wrażeń niż podróż? Zapraszamy na wyprawę po Mazowszu, na kolekcjonowanie doznań i przeżyć, których nie będzie można zapomnieć, ponieważ zostaną wchłonięte każdą komórką ciała rozbudzonego przez wiosnę.
SMAK
Oto smaki Mazowsza: mazowiecki mazurek wielkanocny i świeżo upieczone ciasto z najlepszej mazowieckiej mąki. I prosto z Mazowieckiej Michy Szlacheckiej wyroby z karpia – pasztet i kiełbasa. Do tego bęcwały, podlaskie pampuchy, nalewka ze schizandry i inne regionalne i lokalne przysmaki, które można znaleźć w karczmach i na jarmarkach. Jak to wszystko smakuje! A jak pachnie!
WĘCH
Ale są też zapachy ziemi budzącej się do życia, wody, do której w dniu wiosennego przesilenia zostanie wrzucona Marzanna, i jest smagnięcie wiatru na twarzy w czasie jednego z wielu biegów organizowanych na całym Mazowszu od końca lutego do późnej jesieni.
SŁUCH
Są też dźwięki muzyki. Koncerty chopinowskie w Sannikach i Żelazowej Woli oraz w Warszawie, a także wybrzmiewający w Płocku chorał gregoriański.
WZROK
Chopina można na Mazowszu nie tylko usłyszeć, ale też… zobaczyć, a nawet uwiecznić na zdjęciu. Warto też chwytać obiektywem gigantyczne i barwne palmy kurpiowskie, kraszanki barwione wywarem z kory dębu, cebulowych łupin albo listków młodego żyta, a także cudowne rękodzieło i piękne meble z mazowieckim etno designem zaprojektowane przez Anię Leę Chojnacką.
DOTYK
Trudno nie dotknąć drewna inkrustowanego mazowieckimi wzorami, nie sprawdzić faktury wzorów z tradycyjnych wycinanek. Historii i tradycji można również dotknąć podczas podróży w czasie i przestrzeni: do miejsc pamiętających zupełnie inną rzeczywistość, ludzi inaczej odzianych, a przecież przeżywających wiosnę równie intensywnie i zmysłowo jak współcześni odkrywcy uroków Mazowsza.
WŁĄCZ WSZYSTKIE ZMYSŁY
Posmakuj Mazowsza wiosną. Poczuj, jak pachnie. Dotknij przeszłości i teraźniejszości. Zobacz wszystkie kolory i kształty tego niezwykłego regionu. Wysłuchaj opowieści, jakich nie usłyszysz nigdzie indziej. Poznaj Mazowsze: zmysłowe i pełne pasji.
Zawartość poprzedniego zeszytu MnM: MnM (02) 01/2015