Mazurek placinta

Składniki ciasta:
2 szklanki mąki,
3/4 margaryny Kasia,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko,
3 żółtka,
1 całe jajko,
2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin. Potem upiec z ciasta cienki placek na dużej blasze.

Składniki masy: 1/2 szklanki mleka,1 szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła, 0,5 kg bakalii, całe orzechy i inne bakalie do ozdobienia mazurka po wierzchu

Przygotowanie masy: Po zagotowaniu 1/2 szklanki mleka z cukrem pudrem i przestudzeniu, dodać 1,5 szklanki mleka w proszku. Kostkę masła rozklepać w makutrze i powoli połączyć z wystudzoną masą mleczną, dodając około 0,5 kg różnych bakalii.

Masę z bakaliami wyłożyć na wystudzony placek. Wyrównać i przybrać całymi orzechami oraz innymi bakaliami.

Potrawy te serwuje restauracja „Zaścianek Polski” w Siedlcach. Lokal jest przystankiem na Szlaku Kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka”. Tradycyjne, szczególnie polecane potrawy oznaczone są w menu certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

Adres:
„Zaścianek Polski”,
ul. Asłanowicza 17,
Siedlce
http://zascianekpolski.eu/