Flaki wołowe

Składniki:
1,5 l bulionu,
1 kg flaków wołowych,
1 seler, 2 marchewki,
1 cebula,
3 łyżki otartego majeranku,
po1 łyżce suszonego imbiru,
papryki słodkiej i ostrej,
3 liście laurowe,
przyprawy do smaku:
ziele angielskie,
sól,
pieprz

Przygotowanie: Oczyszczone flaki gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy przez 5 minut. Flaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie gotujemy je w bulionie na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Do garnka dodajemy pokrojony w słupki i zasmażony na maśle seler oraz marchew. Całość doprawiamy papryką, imbirem, majerankiem, solą i pieprzem.

Takich flaków skosztujecie w restauracji-piwiarni „Ciechan” w Warszawie, firmowym lokalu Browarów Regionalnych Jakubiak, znanych z produkcji piwa „Ciechan”. Stołeczny Ogródek „Ciechana”, nazywany jest w mediach „piwną oazą w centrum Warszawy”. Browar znajduje się w Ciechanowie, w dzielnicy Rudne, niegdyś odrębnej miejscowości. Kontynuuje tradycje browarnicze Ciechanowa, sięgające… XIII stulecia!

Adres:
„Ciechan” pierwszy lokal firmowy
ul. Foksal 18, Warszawa
www.ciechan.com.pl