Wielkanoc za mazowieckim stołem – schab

Schab z dzika "po bartnicku"

Tej potrawy raczej nie przygotujecie sami, gdyż wymaga wprawy w preparowaniu dziczyzny. Warto jednak o niej pamiętać, bo schab z dzika „Po bartnicku” w sosie miodowo-piwnym jest najwyższej klasy przykładem kuchni myśliwskiej, jakiej hołdowali nasi szlacheccy antenaci. Tradycję tę kultywuje „Dom Polonii” w zabytkowym zamku w Pułtusku.

Położone nad Narwią miasto leży praktycznie na obrzeżu Puszczy Białej zwanej w przeszłości także Puszczą Biskupią. Nic więc dziwnego, że na stoły okolicznej szlachty trafiały najwyższej jakości dary natury, m.in. zbierany przez bartników miód, dziki chmiel, dziczyzna – zwłaszcza cieszące się uznaniem mięso dzika. Te produkty stanowią kluczowe składniki potrawy. Smak i aromat marynowanego, pieczonego schabu z dzika faszerowanego śliwkami, w połączeniu z zapachem i delikatnością użytych do przygotowania sosu piwa i miodu zbieranego w bartniach Puszczy Białej tworzą niepowtarzalną kompozycję.

Sztandarowe danie kuchni polskiej „Domu Polonii” w Pułtusku, podawane jest z kluskami śląskimi i buraczkami surowymi bądź zasmażonymi.

Adres: Dom Polonii, ul. Szkolna 11, Pułtusk
www.zamekpultusk.pl

...