Polska – Apetyt na Mazowsze | Świat PR

Polska – Apetyt na Mazowsze

Osiem miejsc na Mazowszu i tyle samo lokali gastronomicznych, w których można dobrze zjeść i wypić. Po ciekawej wycieczce przyjemnie jest odpocząć w ich gościnnych progach i rozkoszować się wybornymi daniami.

 

a

Restauracja Mazowsze w Wiązownie
Do restauracji usytuowanej na skraju Mazowieckiego Parku Krajobrazowego winien trafić każdy smakosz, który ceni tradycyjną, regionalną kuchnię: pieczyste, galarety, ryby, kasze, grzyby i naturalne przyprawy – wszystko od lokalnych rolników i bez konserwantów, można rzec: prosto z serca Mazowsza. Menu skomponowane jest w sam raz dla biesiadników: gicz cielęca, schab po warszawsku, karp w galarecie, żury, barszcze, a sezonowo – kremowy, gęsty chłodnik... Trudno oprzeć się też tradycyjnie wędzonym na miejscu wędlinom („szynka gospodarza” z tłuszczykiem, a co tam!), a na wynos warto kupić coś z przysmaków „Spiżarni Mazowsze”, może konfiturę truskawkową? W restauracji położonej przy trasie lubelskiej, 25 km od centrum stolicy, można zorganizować okolicznościowe przyjęcie, rodzinny obiad lub firmową imprezę. Będzie co wspominać!
Restauracja Mazowsze, ul. Lubelska 18, 05-462 Wiązowna
www.restauracjamazowsze.com.pl

8

Restauracja Zaścianek Polski w Siedlcach
Przy dawnym trakcie królewskim, w klimatycznych wnętrzach ukryte jest bogactwo rustykalnych smaków. Zaściankowe przepisy mają długie rodowody, a produkty, z których kucharze komponują pyszne dania, pochodzą z niedalekich okolic. Spécialité de la maison to przede wszystkim pierogi (8 rodzajów), pyzy, potrawy z wołowiny i jagnięciny. O tym, że tu dobrze karmią, zapewniają liczne wyróżnienia, certyfikaty i dyplomy. Restauracja obdarzona znakiem Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza i położona na Kulinarnym Szlaku Mazowiecka Micha Szlachecka hołubi oryginalne, staropolskie receptury, ale dba o to, by jadło był zdrowe. Zasiadamy w zacisznym boksie, otwieramy kartę dań i wybieramy… na przykład czerwony barszcz z kołdunami, pieczonego łososia prosto z łowiska, sałatkę szefa kuchni z kozim serem, ciasto marchewkowe i kawę „po polsku”. Dobrze jest!
Restauracja Zaścianek Polski, M. Asłanowicza 17, Siedlce
www.zascianekpolski.eu

DSC_3517

Restauracja Złoty Lin w Serocku
Słynna rybna restauracja powstała tu cztery dekady temu. Złoty Lin nawiązuje do tych chwalebnych tradycji: elegancki lokal, gustownie zaprojektowany i umiejscowiony kilkaset metrów od brzegu Narwi przy drodze nr 62 biegnącej z Warszawy na wschód specjalizuje się w daniach z ryb i kuchni polskiej. W karcie, prócz lina oczywiście, znaleźć można wiele innych gatunków ryb przyrządzanych na różne sposoby, a szef kuchni poleca świeżo wędzone pstrągi, łososie i węgorze. Przy restauracji jest też komfortowy hotel, warto więc zaplanować sobie letni weekend: smakowite posiłki są gwarantowane, wieczór spędzimy przyjemnie na oświetlonym tarasie przy lampce wina, leniwy poranek umili aromatyczna kawa, zaś w ciągu dnia warto wybrać się na wycieczkę w urokliwe okolice.
Restauracja Złoty Lin, Wierzbica 9, 05-140 Serock
www.zlotylin.pl

DSC_9001

Gospoda Pazibroda w Chrzanowie
Tu wszystko jest swojskie, domowe: wypiekany w piecu chleb żytni, smalec z ogórkiem kwaszonym, lepione pierogi, wędzone wędliny, a nawet warzone piwo kozicowe. W jadłospisie gospody, która należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, nie brakuje apetycznych dań: od prostych ziemniaków z okrasą i zsiadłym mlekiem po kaczkę z jabłkiem i polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Warto zatrzymać się tu na posiłek w drodze na Mazury, ale też zorganizować weselisko lub inną huczną imprezę. Hotel, wiata grillowa, sala konferencyjno-bankietowa i dziecięcy plac zabaw – wszystko do dyspozycji gości. A kto chce zgubić nieco kalorii, może pograć w siatkówkę lub wybrać się na przejażdżkę rowerową nad Narew.
Gospoda Pazibroda, Chrzanowo 2, Maków Mazowiecki
www.gospoda-pazibroda.pl

Fotolia_50820241_M

Szanta Cafe w Zegrzu
Dla wodniaków jest to centrum Polski – stąd wodne drogi śródlądowe prowadzą, a właściwie płyną, w różne strony kraju – na Mazury, do Gdańska, a nawet do Szczecina. Do restauracji dojedziemy lądem drogą nr 61 albo dopłyniemy jachtem lub łodzią motorową. Głodni żeglarze mogą liczyć na solidną wyżerkę i kufelek zimnego piwa z beczki. Za oknami sali jadalnej kołyszą się łódki, a szef kuchni poleca m.in. sandacza w sosie do wyboru albo stek bosmana – schab przekładany serem wędzonym i boczkiem. W letnie wieczory koncertują szantymani, co roku organizowane są regaty o Puchar Szanta Cafe, które poprzedza niezbyt skomplikowane „zadanie barowe”. Kto nie posiada własnej łajby, może wybrać się na rejs wycieczkowy po Zalewie Zegrzyńskim i spróbować swoich sił jako sternik. Ahoj!
Szanta Cafe, Warszawska 47, 05-130 Zegrze Południowe
www.szantacafe.pl

DSC_0003

Stara Wędzarnia – Grill Bar w Drobinie
Między Płońskiem a Sierpcem przy drodze nr 10 znajduje się królestwo mięs i wędlin. Tutejsze wyroby są najwyższej klasy: domowe, dymem wędzone i świeżutkie. Smaczne i naturalne, ot na przykład szynka cierpliwie uwędzona w dymie z drewna olchowo-bukowego, który sprawia, że wędlina ma niepowtarzalny zapach, łagodny smak oraz złocisto-brązową barwę. Albo domowymi sposobami robione kiełbasy, których smak i aromat podkreślają naturalne przyprawy. Miłośnicy wyrobów regionalnych zachwycą się soczystą szynką w chlebie, a zwolennicy mięsa z rusztu zasmakują w grillowanym steku z polędwicy wołowej.
Grill Bar Stara Wędzarnia, Płońska 1, 09-210 Drobin
www.starawedzarnia.com.pl

Restauracja Dziupla w Truskawiu
W otoczeniu Puszczy Kampinoskiej, zarazem u wrót Warszawy i parku narodowego – to wyjątkowe położenie. Świetne miejsce, by odpocząć po leśnej eskapadzie; leżakując w promieniach słońca i sącząc jabłkowo-żurawinowy kompot, spokojnie zastanowić się, co by tu zjeść. Menu restauracji zmienia się wraz z naturą: chłodnik z młodej botwinki, zielone pierogi ze szparagami, truskawkowy lub jagodowy placek i zielona herbata z suszonymi płatkami jaśminu (z własnego ogrodu). W stałym repertuarze są dania z dziczyzny, na przykład własnej roboty pasztety, udziec jeleni w żurawinie, gicz z sarny w sosie śmietanowym, comber z zająca i klasyczny bigos myśliwski. Dla wegetarian las też jest łaskawy: rosół grzybowy z łazankami pachnie bosko, a grzyby duszone z mięciutkimi kopytkami i buraczkami są tak smakowite, że aż ślinka leci.
Restauracja Dziupla, Piotra Falińskiego 6a, 05-080 Truskaw
www.restauracja-dziupla.pl

Fotolia_60464932_M

Karczma Pohulanka w Sierpcu
Jeżeli zrekonstruowana staropolska karczma stoi na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej, to wiadomo, że będzie jak obyczaj każe, czyli gościnnie i tradycyjnie. Zasiadamy na drewnianej ławie przy solidnym stole i na dzień dobry pałaszujemy pajdę pysznego chleba ukrojoną z bochna o wadze 7 kg, ze smalcem i ogórkiem. Nie może rzecz jasna zabraknąć żuru gotowanego z białą kiełbasą, aromatycznej zupy grzybowej oraz pierogów z kapustą i grzybami. Do tych i innych potraw serwowanych w karczmie świetnie pasuje sierpeckie piwo. Skansen, w którym odtworzono tradycyjną mazowiecką wieś rzędową z chłopskimi zagrodami, wiatrakami i pszczelimi ulami, najlepiej zwiedzić przed wizytą w karczmie, bo potem może być odrobinę ciężko…
Karczma Pohulanka, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
www.mwmskansen.pl/kontakt

Tekst: Robert Szewczyk

Tekst został opublikowany w 5 nr Mody na Mazowsze 2016

...