MEKSYK – 111 MAGICZNYCH miejscowości

 

JAKL5140

Rozmowa z ambasadorem Meksyku w Polsce Alejandro Negrinem Muñozem

Meksyk jest dziś jednym z dziesięciu krajów o największej liczbie turystów na świecie. W 2015 roku odwiedziły go niemal 32 miliony osób. Coraz chętniej przyjeżdżają tu też turyści z Europy, m.in. dzięki coraz lepszej infrastrukturze turystycznej i dużej liczbie połączeń lotniczych. Meksyk jest obecny na najważniejszych targach turystycznych, a w tym roku, od 14 do 16 października, będzie uczestniczyć w World Travel Show w Warszawie.

Jakie miejsca w Meksyku są dziś najchętniej odwiedzane?
Bez wątpienia najlepiej znane turystom są Cancun i Riviera Maya ze względu na niesamowite plaże i liczne atrakcje historyczne. Według statystyk, wśród miejsc najchętniej odwiedzanych przez zagranicznych gości, jest najsłynniejsze na świecie miasto Majów, czyli Chichen Itzá leżąca w stanie Jukatan, a także Tulum – jedyna strefa archeologiczna nad brzegiem morza, położona blisko Cancun, czy leżące w stanie Meksyk miasto Teotihuacán, gdzie znaleźć można pozostałości najważniejszych cywilizacji mezoamerykańskich.

Fotolia_65586070_M

Co Pan Ambasador poleca szczególnie? Jakie miejsca uważa za absolutne
„must to see” w Meksyku?
Warto przejrzeć listę obiektów wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO – Meksyk ma 34 takie miejsca. Na szczególną uwagę zasługują: prekolumbijskie miasto Teotihuacán, starówka miasta Oaxaca, strefa archeologiczna Monte Albán, misje franciszkańskie w Sierra Gorda w Querétaro czy Rezerwat Motyli Monarca w Michoacan. Osobiście poleciłbym trzy wspaniałe centra przedhiszpańskie: Chichen Itzę w stanie Jukatan, piramidy Teotihuacán położone 50 kilometrów od stolicy kraju i Monte Albán w stanie Oaxaca, które jest miejscem magicznym.

Warto też zajrzeć na listę Pueblos Mágicos, na której jest 111 miejscowości uznawanych za magiczne, ze szczególną legendą, symboliką i historią, a także bogatym życiem społeczno-kulturalnym (www.pueblosmexico.com.mx i www.visitmexico.com/es/pueblosmagicos).

Fotolia_99552946_M

Meksyk jest krajem o największej liczbie katolików wśród państw hiszpańskojęzycznych, można tu znaleźć żywe świadectwa związane z wiarą, jak Katedra Metropolitarna w mieście Meksyk z XVI-XIX w. czy miasto 365 kościołów, czyli Cholula w stanie Puebla. Blisko Choluli leży Tonantzintla, gdzie podziwiać można kościół uważany za doskonały przykład baroku indiańskiego. Warto też zobaczyć niesamowity ołtarz w kościele św. Franciszka Ksawerego w Tepotzotlán czy Bazylikę Matki Boskiej z Guadalupe, którą co roku 12 grudnia odwiedza 6 mln Meksykanów.

Fotolia_68782114_M

Czy poleciłby Pan jeszcze jakieś inne miejsce, np. związane z osobistymi sentymentami?
Dorastałem w dwóch miejscach: pierwsze to miasto kolonialne Campeche, stolica stanu o tej samej nazwie, położone na południu Meksyku. Jest to jedyne miasto w kraju, które ze względu na ataki piratów było całe otoczone murami. Do dziś zachowały się zamki i fragmenty tych niesamowitych murów, zbudowanych w XVII w. Campeche słynie też z wyszukanej kuchni – są tu najsmaczniejsze na świecie ryby i owoce morza przyrządzane na 120 różnych sposobów. Mieszkałem też w stolicy kraju, która jest cudownym miejscem i drugim miastem pod względem liczby muzeów na świecie. Każdego dnia oferuje mnóstwo spektakli, wystaw i koncertów. Znajdziemy tu obok siebie zabytki przedhiszpańskie, architekturę kolonialną i nowoczesne budynki, a oferta kulturalna i gastronomiczna jest porównywalna z najbardziej kosmopolitycznymi miastami świata.

Fotolia_85679145_M

Co poza zabytkami jest Pana zdaniem mocną stroną meksykańskiej oferty? Meksyk ma morze, góry, pustynię, lasy i selwę, jest więc wymarzonym krajem do uprawiania sportów, jak m.in. surfing, kajaki, rafting, skoki ze spadochronem, lotniarstwo, loty balonem czy nurkowanie. Warto odwiedzić Jaskinię Jaskółek w San Luis Potosí. Jeśli ktoś lubi wysokie góry i silne emocje, polecałbym takie stany, jak Jalisco, Kalifornia Dolna Południowa, Kalifornia Dolna Północna i stan Meksyk, gdzie są wulkany i wzgórza, idealne do latania na lotni, paralotni czy ultralekkim samolotem. Z kolei w stanach Guerrero, Oaxaca czy Veracruz osoby lubiące prędkość i sporty wodne mogą znaleźć najlepsze spadki wód w rzekach, pozwalające płynąć z dużą szybkością. W parkach ekologicznych, jak Sian Ka’an, Xcaret czy Xel-Há, oraz na wyspach Cozumel i Isla Mujeres w Quintana Roo, można nurkować w studniach krasowych zwanych cenote lub w dziewiczych wodach rezerwatów.

Fotolia_70742983_M

Dobry wyjazd to także smaczne jedzenie. Które potrawy poleciłby Pan turystom?
Kuchnia meksykańska została ogłoszona przez UNESCO niematerialnym dziedzictwem ludzkości i jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Skupia w sobie tradycyjne przepisy pochodzące jeszcze z czasów przedhiszpańskich z dużą ilością składników, które Meksyk dał światu. Jak pewnie czytelnicy magazynu „Świat Podróże Kultura” wiedzą, z Meksyku pochodzi awokado, wanilia, kakao, kukurydza, papryczki chili, pomidor, fasola, dynia czy popularne ostatnio w Europie nasiona chia i amarantus, będący jednym z najstarszych zbóż Mezoameryki. Będąc w Meksyku, trzeba spróbować przepysznych tacos, które występują tam w wielu odmianach. Koniecznie też trzeba skosztować tamales, przygotowywanych na bazie masy kukurydzianej, wypełnionej mięsem, warzywami, papryczkami chili albo owocami i owiniętych w liście kukurydzy lub bananowca. Przedhiszpańskie tradycje z dziedzictwem kuchni hiszpańskiej łączą różnego rodzaju mole, czyli sosy przygotowywane na bazie kakao, wielu rodzajów papryczek chili i migdałów. Jednym z bardziej wyszukanych dań sezonowych jest z chile en nogada, czyli papryka wypełniona mięsem wołowym i wieprzowym oraz owocami, polana białym sosem z młodych orzechów włoskich, posypana natką pietruszki i pestkami granatu, co symbolizuje kolory meksykańskiej flagi. Z kuchni Campeche chciałbym z kolei polecić jedno z moich ulubionych dań, czyli mukbi pollo, inaczej zwane pibi pollo. Jest to duży tamal wypełniony różnymi rodzajami mięs zmieszanych z achiote – azteckimi aromatycznymi nasionami o bardzo delikatnym smaku, które nadają daniu pomarańczowy kolor.

...