Najbardziej niezwykła w chorwackiej kuchni jest jej różnorodność. Bez względu na to,  czy będziecie jedli w kontynentalnej części Chorwacji czy nad brzegiem Adriatyku, możecie liczyć na to, że na waszym talerzu zawsze będzie ciekawie i przede wszystkim smacznie!

Może właśnie ze względu na to bogactwo kuchni tak trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, co jest typową potrawą w Chorwacji. Przez wieki w garnkach gotowało się to, co udało się wyhodować w ogródku, złowić w rzece czy zebrać w lecie. Do tego dochodzą stulecia interakcji z innymi narodami (m.in. z Austriakami, Włochami, Turkami). Te wszystkie czynniki stworzyły wyjątkową kuchnię będącą świadectwem, jak mieszkańcom Chorwacji żyło się kiedyś i jak żyje się dziś.

Chorwackie smaki zależą od regionu. Klimat i warunki, w jakich ludzie żyli, wpłynęły w znacznym stopniu na to, co jedli. Inaczej je się w Sławonii i Barani – bardziej kaloryczne potrawy z mięsem, a zupełnie inaczej w Dalmacji –  znacznie więcej jarzyn i owoców morza z nieodłączną oliwą z oliwek.

 

 

Chorwackie smaki
Kuchnia stała się dzisiaj składową podróży po Chorwacji, dzięki czemu miejscowa tradycja i kultura mogą być jeszcze pełniej zaprezentowane. Gdybym miała utworzyć własną listę autentycznych chorwackich dań, znalazłyby się na niej:

  • Dania spod peki – ten unikatowy szybkowar przygotowuje pyszne i soczyste mięsa, a także moją ulubioną ośmiornicę.
  • Soparnik – niegdyś danie dla ubogich, dzisiaj prawdziwy kulinarny HIT!
  • Slawonski kulen i prsut – nie powinno ich zabraknąć w menu smakoszy chorwackiej kuchni.
  • Crni rizot – risotto z atramentem mątwy, dlatego takie czarne.
  • Skradinski rizot – ponad 8 godzin gotowania samego mięsa, ale efekt… niebiański!
  • Zagorske strukle – nazywane fascynującym kulinarnym dziełem ze względu na wszechstronne wykorzystanie. Mogą być i przystawką, i daniem głównym, i deserem, bo smakują wspaniale zarówno słodkie, jak i słone.
  • Fuzi z truflami – makaron z truflami – smakołyk, z którego niezwykle dumna jest Istria.
  • Pasticada – wołowina w sosie z suszonych śliwek z njokami – danie dla wyjątkowych gości w Dalmacji.
  • Viska pogaca – danie pamiętające czasy antyczne – prawdziwa wizytówka wyspy Vis.
  • Cobanac – gulasz z kilku gatunków mięsa – specjalność Sławonii.
  • Dagnje na buzaru – danie, w którym muszle pływają w sosie pełnym zielonej pietruszki, czosnku i oliwy z oliwek oraz odrobiną białego wina.
  • Purica s mlincima – to nic innego jak pyszny upieczony indyk w doskonałym towarzystwie osławionych zagorskich mlinców.
  • Sinjski arambasici – w odróżnieniu do gołąbków są w wersji mini, mięso się do nich sieka i zawija w liście kiszonej kapusty, bez ryżu.
  • Sery.