Zupa z milickiego karpia i warzyw, pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich czy muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem – to tylko niektóre specjały piątej edycji wielkiego przeglądu kuchni europejskich na wrocławskim rynku, który potrwa od 6 do 9 czerwca 2013. 

Podczas tej międzynarodowej biesiady będzie można spróbować nie tylko dań kuchni wrocławskiej – to motyw przewodni imprezy – ale również przysmaków z 20 innych kuchni europejskich.

Menu, skomponowane przy współpracy z Piotrem Bikontem oraz Robertem Makłowiczem, rozsmakuje gości m.in. musem truskawkowym i zupą canja (Portugalia), zupą z ciecierzycy z grzybami (Węgry), roast beef sandwichem, zupą chłodnikiem z zielonego groszku oraz tartą cytrynową (Wielka Brytania). Smakowicie zapowiadają się też kluski na parze z sosem waniliowym i wątróbka cielęca z pieczonymi ziemniakami (Austria), gjuwacz, czyli gulasz mięsny (Bułgaria), czy też grillowane szaszłyki z ajvarem i surową czerwoną cebulą krojoną w łódki (Chorwacja).

Tekst publikowany na łamach magazynu “Świat Podróże Kultura” w numerze maj-czerwiec 2013 na str. 62.