Sardynia – raj nieodkryty | Świat PR

Sardynia – raj nieodkryty

Urzekająca i tajemnicza tysiącletnia historia. Niezrównany wśród środziemnomorskich, europejskich i światowych cywilizacji rozwój historii, który stworzył niepowtarzalną, jedyną w swoim rodzaju
tożsamość. Unikalne połączenie
klimatu, naturalnego piękna, jezyka, kultury, obyczajów i tradycję stwarza nieskończone wręcz możliwości
ich odkrywania i zachęca
do podziwiania Sardynii.

Uważnemu i przychylnie nastawionemu gościowi klimatyczna wyspa otworzy kuferek z prawdziwymi skarbami – morze, wybrzeże, góry, śródlądzie, wiejskie festiwale, artystyczne rękodzieło, wino i przysmaki. Krajobrazy i wydarzenia dzięki swojej niezwykłej, osobliwej specyfice budzą niezapomniane uczucia.

Kolory krajobrazu, ciepło i łagodność Sardynia zawdzięcza Morzu Śródziemnemu, które oblewa ją swoimi wodami. Ta prastara wyspa wspiera się na niezwykłych formacjach skalnych – białych wapieniach, czerwonych porfirach i granitach o poszarpanych krawędziach. Granitowe wzniesienia, starsze od Alp i Apeninów, mają fantazyjne kształty. Strzeliste góry zdają się wskazywać drogę do tajemniczych miejsc czekających na odkrywcę. Jeszcze i dzisiaj można tu przeżyć przygodę. Ścieżki wijące się wśród lasów zaprowadzą nas do malowniczych rezerwatów przyrody i wiosek od wielu wieków ukrytych wśród skał.

Nad wodą i na plaży
Z gór piętrzących się wewnątrz lądu do morza droga jest zawsze krótka. Mierzące prawie dwa tysiące kilometrów wybrzeże jest pełne kameralnych plaż ukrytych między skalistymi wzniesieniami, zatoczek i jaskiń. Skały wchodzą do morza, tworząc wysokie, niedostępne urwiska malowniczo kontrastujące z żółtym piaskiem plaż. Wygładzone przez wiatr klify wyglądają jak ogromne rzeźby. Obmywająca je woda mieni się różnymi barwami od lazuru przez turkus po szmaragdową zieleń. Szeroki pas plaż osłania od morza obszary podmokłe, stawy i laguny, zamieszkane przez liczne gatunki zwierząt. Największą lagunę na wyspie zamieniono w rezerwat. Zamieszkuje go 200 gatunków ptaków, wśród których największy zachwyt wzbudzają flamingi różowe. Rzeki i potoki, spływając kaskadami, tworzą stawy i jeziora, którymi można żeglować i cieszyć się urokami Sardynii.

W zgodzie z naturą
Turystów przybywających do Sardynii drogą morską spowijają intensywne zapachy: pistacji, nieśmiertelnika, tymianku, lawendy – to wizytówki pięknej nieskażonej natury. Najpiękniejsze zakątki chronione przez liczne parki przyrody i rezerwaty oplatają malownicze ścieżki rowerowe oraz trekkingowe. Wyjątkowy klimat, czyste środowisko, zdrowy styl życia i bliski kontakt z naturą sprawiają, że setne urodziny obchodziło już 230 Sardyńczyków (wyspa ma 1 650 000 mieszkańców). Fenomen długowieczności wyspiarzy jest przedmiotem badań naukowców i podziwu mieszkańców innych części świata.

Zabytki i sport
Świadectwem liczącej wiele tysięcy lat historii wyspy są liczne zabytki – od datowanych na XV w. p.n.e. wież obronnych, zwanych nuragami, zaczynając, a na XX-wiecznej architekturze miejskiej i pozostałościach przemysłu kopalnianego kończąc. Podczas zwiedzania wyspy zobaczymy punickie porty i nekropolie, rzymskie termy, bizantyjskie i romańskie kościoły, domy gotycko-aragońskie oraz wielkie gmachy sabaudzkie. Amatorzy aktywnego wypoczynku znajdą na Sardynii doskonałe warunki do realizacji sportowych pasji, i to przez cały rok. Wyspę można przemierzać rowerem lub konno, pływać po morzu żaglówką, szaleć na desce windsurfingowej, nurkować lub łowić ryby. Zadowoleni będą też miłośnicy golfa i wspinaczki.

Smaki Sardynii
Autentyczną sardyńską gościnność odnajdziemy w ekskluzywnych hotelach, kempingach, kwaterach bed & breakfast, pensjonatach. Wszędzie tam, gdzie się zatrzymamy na nocleg, spotkamy się z życzliwym przyjęciem. Restauracje podejmują gości tradycyjnymi sardyńskimi daniami. Warto skosztować pieczonych podrobów wieprzowych z groszkiem (la cordula), podrobów jagnięcych i cielęcych z rusztu, i gotowanego owczego mięsa. Specjalnością centralnie położonych regionów są kiełbasy wyrabiane według tradycyjnej receptury. Nadmorskie knajpki i bary oferują przyrządzane na wiele sposobów ryby, tj. łobany (z rodziny cefalowatych), labraksy (okoniokształtne), złotniki (czyli dorady), węgorze. Dużym uznaniem smakoszy cieszy się także bottarga (suszona w soli ikra cefala morskiego) – nazywana kawiorem biedaków – i oczywiście tuńczyk.

Gospodynie wyczarowują z ciasta prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Spod ich ręki wychodzą takie rarytasy, jak: coccoi – koronkowej roboty chlebek o wymyślnych kształtach, pane carasau zwany chlebem pasterzy, cienki niczym opłatek, chrupki i długo utrzymujący świeżość, faszerowane pierogi culurgionis, małe kluseczki fregola podpiekane w piekarniku lub karbowane muszelki malloreddus. Pierwszym i drugim daniom towarzyszy ser owczy pecorino sardo. Po sutym obiedzie przychodzi pora na słodkości. Na stół wkraczają desery z migdałów i miodu oraz sebada, delikatny placek polany miodem bądź posypany cukrem. Zwieńczeniem posiłku są pierwszej jakości wina, np. cannonau, vermentino, carignano.

Sardynia składa turystom niezwykle różnorodną ofertę. Każdemu, kto przyjeżdża na wyspę, odkrywa szkatułkę pełną swoich skarbów: malowniczych plaż, turkusowych lagun, fantastycznych gór, wodospadów, jaskiń, wiekowych winnic, gajów oliwnych, rezerwatów przyrody, imponujących zabytków, świąt, festynów i wyśmienitej kuchni. Zechcesz wybrać coś dla siebie?

Tekst: Marco Salis
Zdjęcia: B.P. Sardynii

www.sardegnaturismo.it

Tekst publikowany na łamach magazynu "Świat Podróże Kultura" w numerze wrzesień 2011 na str. 30-35.

Polecamy powiązane artykuły w naszej witrynie:
http://magazynswiat.pl/15426/restauracja-sardynia.html
http://magazynswiat.pl/15475/sardynia-mityczna-wyspa.html
http://magazynswiat.pl/11528/smakowita-sardynia.html
http://magazynswiat.pl/4374/zlowic-taaaka-rybe.html
http://magazynswiat.pl/9878/sardynia-na-piec-zmyslow.html
http://magazynswiat.pl/6465/sardynia-wyspa-nieznana.html
http://magazynswiat.pl/15426/restauracja-sardynia.html
http://magazynswiat.pl/9024/sardynia-tajemnicza-wyspa.html
http://magazynswiat.pl/8204/sardynia-wyspa-niczym-kontynent.html
http://magazynswiat.pl/10220/urzekajaca-sardynia.html
http://magazynswiat.pl/14367/rosyjska-sardynia.html
http://magazynswiat.pl/14063/sardynia-abc-2005-r.html
http://magazynswiat.pl/14053/sardynia-prawdziwa-przygoda.html
http://magazynswiat.pl/2448/sardynia-pelna-smaku.html

http://magazynswiat.pl/2669/podroze-po-sardynii.html

 

...