Dział: Sycylia – Italian FoodXP

Efekty sycylijskiego study tour z września 2016, poświęconego smakom Sycylii

Figa indyjska z meksykańskiej opuncji

Niewielki, ale smaczny owoc, który w regionach południowych Włoch często dodawany jest na surowo do potraw, zwłaszcza do sałatek, i z którego wyrabia się konfitury, nazywany jest figą indyjską, choć ani z figami, ani z Indiami nie ma wiele wspólnego. Jest to bowiem owoc opuncji, a więc kaktusa wywodzącego się z Ameryki, konkretnie z pustynnych obszarów Meksyku. Uprawy…
-->

Kaos 2015 – co z tym winem?

Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji "Parco dei Principi" w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. W Ristorante "Parco dei Principi", lokalu prowadzonym w miejscowości Zafferana przez Seby Sorbello, kelner prezentuje Kaos 2015, fot. Paweł Wroński Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%, malvasia bianca 10% oraz…
-->

Seby Sorbello tak karmi, pod Etną

Szef kuchni z sycylijskiej Zafferany, Seby Sorbello jest z pewnością najsłynniejszym kucharzem, spośród poznanych przeze mnie kiedykolwiek we Włoszech. Uhonorowany tytułem “Premio Solidus* 2014”, co w praktyce namaściło go na "Szefa Kuchni Roku 2014". Udziela się we władzach Federacji Włoskich Kucharzy. Jest Prezesem Regionalnego Stowarzyszenia Cuochi Etnei, to znaczy kucharzy z regionu Etny. Wychwalany za odważne kompozycje smakowe i stosowanie lokalnych sycylijskich produktów. Jednym…
-->

Terrazze dell’Etna – wino na wulkanie

Kompania Terrazze dell'Etna posiada rozległe winnice koło Randazzo na północno zachodnich stokach Etny. Założył ją w 2008 roku inżynier z Palermo, Nino Bevilacqua, zafascynowany krajobrazem i terroir regionu. Należący do kompanii teren rozciąga się na wysokości 650-850 m. Zgodnie z pomysłem założyciela, ukształtowany jest amfiteatralnie. Murki z kamieni, niczym poręcze na widowni, oddzielają strefy upraw…
-->

Taormina – sycylijskie “must to see”

Taormina - jedno z sycylijskich, ba - z włoskich - "must to see", pełne turystów miasto-butik. Idealne, by w oka mgnieniu wydać mnóstwo pieniędzy, albo żeby wziąć ślub. Taormina rozsiadła się na urwistych wzgórzach wschodniego wybrzeża Sycylii, i wygląda z oddali jak kapelusz nałożony zawadiacko na łysy czerep. Z tarasów starówki roztaczają się więc wspaniałe widoki na skalne urwiska…
-->

Etna mistrza Leonardo

Restaurację "Terra mia" w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne dania z miejscowymi winami. Hitem wieczoru, jaki miałem tam przyjemność spędzić, było pieczone prosię, do którego szef kuchni zaproponował czerwone wino wytwarzane przez sąsiadów z…
-->

Sycylia – Monti Sartorius

W masywie Etny istnieje około 300 kraterów, z czego cztery największe składają się na jego szczytowe partie. Grupa nieczynnych już kraterów, w których nazwie uhonorowano XIX-wiecznego badacza Etny, należy do najciekawszych i jest łatwo dostępna. Monti Sartorius piętrzą się po północno wschodniej stronie masywu Etny. Punktem wypadowym jest Rifugio Citelli. Monti Sartorius, fot. Paweł Wroński Monti Sartorius,…
-->

Sycylia – Riwiera Cyklopów

Skały Cyklopów, koło Katanii na sycylijskim wybrzeżu. A w zasadzie jednego, tego co to kilku kolegów Odyseusza potraktował niczym frutti di mare.

Odys się wściekł, jednookiego cyklopa oślepił, a z resztą drużyny czmychnął. Choć nie było łatwo, bo oszalały z bólu olbrzym ciskał w morze skałami. Jak popadło! Nie trafił, i - jak wiemy z Odysei - Odys w końcu jakoś do Penelopy powrócił, i mógł otworzyć sklep z dywanami, co je szanowna małżonka utkała przez lat 20. Cyklopa już nie ma. Skały zostały!

Faraglioni przed świtem, fot. Paweł Wroński

Faraglioni przed świtem, fot. Paweł Wroński

Ich czarny kolor nie pozostawia wątpliwości, że to bazalty, w jakie przyroda przekuła zastygłą lawę. Podczas erupcji, Etna wyrzuca około 90 m3 lawy na sekundę. Jej temperatura dochodzi do 1200-1400 st.C, a sunąca bardzo powoli substancja ma konsystencję gęstego żelu. Zetknięcie z morską wodą powodowało gwałtowny spadek temperatury. Ale lawa wciąż napływała tworząc coraz wolniej stygnące warstwy. Świetnie je dziś widać w strukturze Skał Cyklopów. A jeśli chodzi o temperaturę, to około 4 m pod powierzchnią wszechobecnych na stokach wulkanu kamiennych jęzorów w jakie zamieniły się fiumi di lava (rzeki lawy), utrzymuje się temperatura na poziomie 45 st.C.

Faraglioni to miejscowa nazwa skał na wybrzeżu w Aci Trezza, tworzących słynną La Riviera dei Ciclopi. fot. Paweł Wroński

Faraglioni to miejscowa nazwa skał na wybrzeżu w Aci Trezza, tworzących słynną La Riviera dei Ciclopi. fot. Paweł Wroński

Riviera dei Ciclopi - jak piszą o niej Włosi: della rare localitá del Mondo, rozciąga się na północ od Katanii pomiędzy Aci Trezza, a Aci Castello. Bazaltowe bloki pokrywają wybrzeże, tworząc w rejonie Aci Castello całkiem wysokie klify. Najbardziej efektowne są jednak skały sterczące z wody. Posuwając się od północy ku południowi, są to: Isola Lachea (największa formacja, w istocie wysepka), Faraglione Grande (strzeliste turnie, na jednej widać podświetloną nocą figurę), Faraglionelli (przybrzeżna grupa skał - znakomity, dziki punkt widokowy) oraz zamykające zatokę urwiste wyniesienie, na którym są ruiny zamku z czasów normandzkich (Rupe del Castello).

Faraglioni o wschodzie słońca, fot. Paweł Wroński

Faraglioni o wschodzie słońca, fot. Paweł Wroński

Zalegające wybrzeże bryły bazaltowe tworzą największe skupiska w Aci Trezza: Pillow lave della Spiaggetta (na północ od Isola Lachea), Basalti collonnari del Porto (przy wyjściu z mariny) oraz Faraglioncello di Piazza Bambini del Mondo (koło Grand Hotelu Faraglioni).

Zatoka między Aci Trezza a Aci Castello, fot. Paweł Wroński

Zatoka między Aci Trezza, a Aci Castello z widocznymi ruinami normandzkiego zamku, fot. Paweł Wroński


A passion for taste * L'emozione del saporeINFO
Najlepsze miejsce, by mieć do skał blisko z łóżka - Grand Hotel Faraglioni, Lungomare dei Ciclopi 115, Aci Trezza, Aci Castello: www.grandhotelfaraglioni.com

A passion for taste * L'emozione del sapore

Sycylijska wieczerza w Katanii

Sycylijska wieczerza w tawernie "La Siciliana" w Katanii, a więc - jak się po nazwie i lokalizacji spodziewać należy - w menu frutti di mare i ricotta. Restaurację "La Siciliana", założoną przez rodzinę La Rosa w 1968 roku prowadzą dziś bracia Vito i Salvo. Pierwszy dyryguje w kuchni, drugi zarządza salą. Wybór ryb w La Siciliana, fot. Paweł Wroński…
-->