Dział: Slow life

W zakładce znajdą się artykuły dotyczące przyjemnych stron życia – poznawania świata poprzez smaki, zabiegów sprzyjających zdrowiu i urodzie, przepisom na długie życie w dobrej kondycji, wywodzącym się z Ajurwedy czy Qi Gong.

POLSKA – Atuty i uroki Gołdapi

Gołdap jest miastem zdrowego i spokojnego życia. Odetchniesz w nim swobodnie, spędzając weekend, a nawet cały urlop – nie tylko latem! Dorośli znajdą tu chwile wytchnienia, dzieci natomiast – liczne atrakcje. Miasto przepięknie położone wśród lasów i jezior zapowiada wypoczynek, z dala od zgiełku i codziennych trosk. Okoliczne lasy są doskonałym miejscem do spacerów i wypraw rowerowych, a pobliskie jezioro…
-->

Karaiby mają nową metropolię gastronomii – Republikę Dominikańską

Republika Dominikańska to kraj przepięknych plaży, lazurowego morza i wyśmienitego jedzenia. Potwierdza to tytuł „Gastronomicznej Metropolii Karaibów“, którą kraj może się pochwalić od zeszłego tygodnia. Prestiżową cenę przyznała Republice Dominikańskiej Iberoamerykańska Akademia Gastronomiczna wspólnie z Hiszpańską Królewską Akademią Gastronomii. „Nagroda wyraźnie wesprze wzrost gospodarczy. Jest jednocześnie idealna platformą do prezentacji kraju jako marki“ powiedział Juan…
-->

Wyprawy duchowe – Indie, Nepal, Tybet.

Potrzeba rozwoju duchowości, znalezienia równowagi i sensu życia. To skłania wielu podróżników do przebycia tysięcy kilometrów, przeprawienia się przez rzeki oraz pokonania setek schodów. Ale czego się nie robi w poszukiwaniu duchowego oświecenia? Waranasi, Indie Indie, ojczyzna jednej z największych i najciekawszych religii świata – hinduizmu, uważane są za doskonałe miejsce dla poszukujących duchowego rozwoju. Ważnym ośrodkiem religijnym jest…
-->

Polska – „Wiktor” – najlepszy adres w Żegiestowie

Żegiestów-Zdrój usytuowany nad zakolami Popradu, w urokliwym otoczeniu parku krajobrazowego, jest jednym z najbardziej urokliwych uzdrowisk Beskidu Sądeckiego. Właśnie tu, u nasady półwyspu Łopata Polska otoczonego z trzech stron rzeką, wznosi się wyjątkowy ośrodek sanatoryjno-wypoczynkowy „Wiktor”. Walory lecznicze wód mineralnych opisane w połowie XIX w. stały się podwaliną popularności tej beskidzkiej osady. Wkrótce powstały pierwsze zakłady…
-->

Currywurst – przysmak z datą narodzin

Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin. Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku. Currywurst mit Pommes, czyli z frytkami) z kultowej berlińskiej "Restauration 1840", fot. Paweł Wroński Smażona kiełbasa w sosie…
-->

Motion Trio pod namiotem

Motion Trio, czyli Janusz Wojtarowicz, Paweł Baranek i Marcin Gałażyn. Grają razem od 1996 roku. Na akordeonach. Jak widać po datach, obchodzą w tym roku swoje 20-lecie. Gratulacje! Było dokładnie, tak jak o nich piszą. Spektakl z akcją i dramaturgią. Koncert w ramach festiwalu "Szalone Dni Muzyki 2016 Natura", w Namiocie Słonecznym rozstawionym na Placu Teatralnym w Warszawie, w dniu 25 września 2016.…
-->

Kaos 2015 – co z tym winem?

Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji "Parco dei Principi" w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. W Ristorante "Parco dei Principi", lokalu prowadzonym w miejscowości Zafferana przez Seby Sorbello, kelner prezentuje Kaos 2015, fot. Paweł Wroński Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%, malvasia bianca 10% oraz…
-->

Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Acharuli, czyli chaczapuri z Adżarii, fot. Paweł Wroński Na "pokładzie" jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu rozbija się jajko i dodaje masło, a następnie wsadza do pieca. Najpierw…
-->

Seby Sorbello tak karmi, pod Etną

Szef kuchni z sycylijskiej Zafferany, Seby Sorbello jest z pewnością najsłynniejszym kucharzem, spośród poznanych przeze mnie kiedykolwiek we Włoszech. Uhonorowany tytułem “Premio Solidus* 2014”, co w praktyce namaściło go na "Szefa Kuchni Roku 2014". Udziela się we władzach Federacji Włoskich Kucharzy. Jest Prezesem Regionalnego Stowarzyszenia Cuochi Etnei, to znaczy kucharzy z regionu Etny. Wychwalany za odważne kompozycje smakowe i stosowanie lokalnych sycylijskich produktów. Jednym…
-->

Ospitalità Italiana – tam zjemy po włosku

Jest 2016 rok. 2062 włoskie restauracje w 63 krajach legitymują się certyfikatem Ospitalità Italiana. To znaczy, że szefowie ich kuchni znają doskonale arkana kuchni słonecznej Italii, a menedżerowie sprowadzają włoskie produkty. To rekomendacja, gwarancja, że w oznaczonym tym logo lokalu zjemy rzeczywiście "po włosku". Włoska kuchnia już po raz drugi w naszej historii święci triumfy w Polsce. Pasty…
-->

Terrazze dell’Etna – wino na wulkanie

Kompania Terrazze dell'Etna posiada rozległe winnice koło Randazzo na północno zachodnich stokach Etny. Założył ją w 2008 roku inżynier z Palermo, Nino Bevilacqua, zafascynowany krajobrazem i terroir regionu. Należący do kompanii teren rozciąga się na wysokości 650-850 m. Zgodnie z pomysłem założyciela, ukształtowany jest amfiteatralnie. Murki z kamieni, niczym poręcze na widowni, oddzielają strefy upraw…
-->

Etna mistrza Leonardo

Restaurację "Terra mia" w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne dania z miejscowymi winami. Hitem wieczoru, jaki miałem tam przyjemność spędzić, było pieczone prosię, do którego szef kuchni zaproponował czerwone wino wytwarzane przez sąsiadów z…
-->

Sycylijska wieczerza w Katanii

Sycylijska wieczerza w tawernie "La Siciliana" w Katanii, a więc - jak się po nazwie i lokalizacji spodziewać należy - w menu frutti di mare i ricotta. Restaurację "La Siciliana", założoną przez rodzinę La Rosa w 1968 roku prowadzą dziś bracia Vito i Salvo. Pierwszy dyryguje w kuchni, drugi zarządza salą. Wybór ryb w La Siciliana, fot. Paweł Wroński…
-->

Pirosmani – gruziński Nikifor

Niko Pirosmani, a właściwie Nikolai Pirosmanaszwili (1862-1918), jest najsłynniejszym gruzińskim malarzem prymitywistą przełomu XIX i XX wieku. Urodził się w Kachetii, współcześnie kluczowym regionie winiarskim kaukaskiego kraju. Nic więc dziwnego, że przez jego twórczość przewija się nader często wątek biesiady - supry. Stołu, na którym oczywiście nie brakuje wina. Jego barwne obrazy o baśniowej stylistyce mają zazwyczaj ciemną tonację. Są jednak pogodne, nierzadko tchną dziecięcą…
-->

Gniłka serwuje

Michał Gniłka specjalizuje się w kuchni wege. Zdarzyło mu się nią zachwycić Brada Pitta, a mimo to nie jest zblazowany. W Parku Odkrywców pod gmachem CNK przygotował zupę z boczniaków, pierożki z jarmużowym farszem polane takimże pesto i wegańskie lody z rokitnikiem. Michał Gniłka zaprezentował się jako orędownik lokalnych, łatwo dostępnych na naszym rynku, a często niedocenianych produktów spożywczych.…
-->

Polska – Śląskie browarami stoi

Jak się okazuje, w woj. śląskim jest najwięcej czynnych browarów w Polsce. W dodatku wiele z nich można zwiedzać! Funkcjonuje także mnóstwo browarów rzemieślniczych. Tropem piwnych doznań można zjeździć cały region - od Częstochowy, po Żywiec! Tyskie Browary Książęce Browar w Tychach od lat jest jedną z gwiazd Szlaku Zabytków Techniki i zaprasza do poznania tajników warzenia złocistego trunku. Muzeum Tyskich Browarów Książęcych działa…
-->

Biała na Saskiej Kępie, w Warszawie

Na Saskiej Kępie, przy skrzyżowaniu Francuskiej i Zwycięzców, w modernistycznym Domu Łepkowskich dzieje się. Grupa Warszawa, prowadząca kilka lokali w Warszawie uruchamia tam kolejny pod nazwą "Biała". Póki co zagospodarowali ogród, trochę tymczasowo-plażowo, ale pomysłowo. Jak piszą na swoich stronach założyciele Grupy Warszawa: "Biała to restauracyjny projekt oparty o współczesną kuchnię polską. Siedzibą jest awangardowa…
-->

Olivětínský Opat, czyli piwa z Broumova

Nie chodzi bynajmniej o przełożonego benedyktyńskiego konwentu z Broumowa, ale o to jak go uhonorowali mnisi. Chmielowym trunkiem. Dziś do chlubnej tradycji nawiązuje współczesny browar (Pivovar Olivětín), warząc piwa i z pomysłem, i z historią. A do tego ze smakiem, a w zasadzie z różnymi smakami, bo pasteryzowanych i nie, browar oferuje dziś około 60 rodzajów. Opat, nowa odsłona…
-->

Gruzja – ślub za ślubem

Ślub - kortsili jest w Gruzji kulminacyjnym krokiem na tradycyjnej drodze do małżeństwa. Przykłada się do niego tym większą wagę, że z powodu odchodzenia od dawnych obyczajów, zwłaszcza aranżacji małżeństw, dwa wcześniejsze kroki - machankloba (oświadczyny) i nisznoba (zaręczyny), są coraz mniej uroczyste. Tradycyjna oprawa ślubu ma nadal ogromne znacznie, a nacisk rodzin sprawia, że do cerkwi wkraczają bardzo…
-->

Mistrzowskie chinkali w Tbilisi

Potrawa, w bliskim stopniu spokrewniona z naszymi pierogami, jest sztandarową dla gruzińskiej kuchni. Wiele restauracji w Tbilisi reklamuje się więc sloganem - "u nas zjesz najlepsze chinkali w mieście". I w wielu przypadkach nie jest to obietnica bez pokrycia, bo chinkali różnią się od siebie niuansami, przynajmniej odrobiną serca wkładaną w ich przygotowanie. Nie ma wątpliwości,…
-->