Dział: Planeta smaków

Potrawy, smakołyki, certyfikowana żywność i tradycyjne receptury czyli to wszystko nad czym pochyla się świat dyskutując o Slow Food czy Culinary Heritage.

Karaiby mają nową metropolię gastronomii – Republikę Dominikańską

Republika Dominikańska to kraj przepięknych plaży, lazurowego morza i wyśmienitego jedzenia. Potwierdza to tytuł „Gastronomicznej Metropolii Karaibów“, którą kraj może się pochwalić od zeszłego tygodnia. Prestiżową cenę przyznała Republice Dominikańskiej Iberoamerykańska Akademia Gastronomiczna wspólnie z Hiszpańską Królewską Akademią Gastronomii. „Nagroda wyraźnie wesprze wzrost gospodarczy. Jest jednocześnie idealna platformą do prezentacji kraju jako marki“ powiedział Juan…
-->

Wyprawy duchowe – Indie, Nepal, Tybet.

Potrzeba rozwoju duchowości, znalezienia równowagi i sensu życia. To skłania wielu podróżników do przebycia tysięcy kilometrów, przeprawienia się przez rzeki oraz pokonania setek schodów. Ale czego się nie robi w poszukiwaniu duchowego oświecenia? Waranasi, Indie Indie, ojczyzna jednej z największych i najciekawszych religii świata – hinduizmu, uważane są za doskonałe miejsce dla poszukujących duchowego rozwoju. Ważnym ośrodkiem religijnym jest…
-->

Currywurst – przysmak z datą narodzin

Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin. Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku. Currywurst mit Pommes, czyli z frytkami) z kultowej berlińskiej "Restauration 1840", fot. Paweł Wroński Smażona kiełbasa w sosie…
-->

Kaos 2015 – co z tym winem?

Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji "Parco dei Principi" w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. W Ristorante "Parco dei Principi", lokalu prowadzonym w miejscowości Zafferana przez Seby Sorbello, kelner prezentuje Kaos 2015, fot. Paweł Wroński Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%, malvasia bianca 10% oraz…
-->

Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Acharuli, czyli chaczapuri z Adżarii, fot. Paweł Wroński Na "pokładzie" jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu rozbija się jajko i dodaje masło, a następnie wsadza do pieca. Najpierw…
-->

Seby Sorbello tak karmi, pod Etną

Szef kuchni z sycylijskiej Zafferany, Seby Sorbello jest z pewnością najsłynniejszym kucharzem, spośród poznanych przeze mnie kiedykolwiek we Włoszech. Uhonorowany tytułem “Premio Solidus* 2014”, co w praktyce namaściło go na "Szefa Kuchni Roku 2014". Udziela się we władzach Federacji Włoskich Kucharzy. Jest Prezesem Regionalnego Stowarzyszenia Cuochi Etnei, to znaczy kucharzy z regionu Etny. Wychwalany za odważne kompozycje smakowe i stosowanie lokalnych sycylijskich produktów. Jednym…
-->

Ospitalità Italiana – tam zjemy po włosku

Jest 2016 rok. 2062 włoskie restauracje w 63 krajach legitymują się certyfikatem Ospitalità Italiana. To znaczy, że szefowie ich kuchni znają doskonale arkana kuchni słonecznej Italii, a menedżerowie sprowadzają włoskie produkty. To rekomendacja, gwarancja, że w oznaczonym tym logo lokalu zjemy rzeczywiście "po włosku". Włoska kuchnia już po raz drugi w naszej historii święci triumfy w Polsce. Pasty…
-->

Terrazze dell’Etna – wino na wulkanie

Kompania Terrazze dell'Etna posiada rozległe winnice koło Randazzo na północno zachodnich stokach Etny. Założył ją w 2008 roku inżynier z Palermo, Nino Bevilacqua, zafascynowany krajobrazem i terroir regionu. Należący do kompanii teren rozciąga się na wysokości 650-850 m. Zgodnie z pomysłem założyciela, ukształtowany jest amfiteatralnie. Murki z kamieni, niczym poręcze na widowni, oddzielają strefy upraw…
-->

Etna mistrza Leonardo

Restaurację "Terra mia" w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne dania z miejscowymi winami. Hitem wieczoru, jaki miałem tam przyjemność spędzić, było pieczone prosię, do którego szef kuchni zaproponował czerwone wino wytwarzane przez sąsiadów z…
-->

Sycylijska wieczerza w Katanii

Sycylijska wieczerza w tawernie "La Siciliana" w Katanii, a więc - jak się po nazwie i lokalizacji spodziewać należy - w menu frutti di mare i ricotta. Restaurację "La Siciliana", założoną przez rodzinę La Rosa w 1968 roku prowadzą dziś bracia Vito i Salvo. Pierwszy dyryguje w kuchni, drugi zarządza salą. Wybór ryb w La Siciliana, fot. Paweł Wroński…
-->

Gniłka serwuje

Michał Gniłka specjalizuje się w kuchni wege. Zdarzyło mu się nią zachwycić Brada Pitta, a mimo to nie jest zblazowany. W Parku Odkrywców pod gmachem CNK przygotował zupę z boczniaków, pierożki z jarmużowym farszem polane takimże pesto i wegańskie lody z rokitnikiem. Michał Gniłka zaprezentował się jako orędownik lokalnych, łatwo dostępnych na naszym rynku, a często niedocenianych produktów spożywczych.…
-->

Polska – Śląskie browarami stoi

Jak się okazuje, w woj. śląskim jest najwięcej czynnych browarów w Polsce. W dodatku wiele z nich można zwiedzać! Funkcjonuje także mnóstwo browarów rzemieślniczych. Tropem piwnych doznań można zjeździć cały region - od Częstochowy, po Żywiec! Tyskie Browary Książęce Browar w Tychach od lat jest jedną z gwiazd Szlaku Zabytków Techniki i zaprasza do poznania tajników warzenia złocistego trunku. Muzeum Tyskich Browarów Książęcych działa…
-->

Olivětínský Opat, czyli piwa z Broumova

Nie chodzi bynajmniej o przełożonego benedyktyńskiego konwentu z Broumowa, ale o to jak go uhonorowali mnisi. Chmielowym trunkiem. Dziś do chlubnej tradycji nawiązuje współczesny browar (Pivovar Olivětín), warząc piwa i z pomysłem, i z historią. A do tego ze smakiem, a w zasadzie z różnymi smakami, bo pasteryzowanych i nie, browar oferuje dziś około 60 rodzajów. Opat, nowa odsłona…
-->

Mistrzowskie chinkali w Tbilisi

Potrawa, w bliskim stopniu spokrewniona z naszymi pierogami, jest sztandarową dla gruzińskiej kuchni. Wiele restauracji w Tbilisi reklamuje się więc sloganem - "u nas zjesz najlepsze chinkali w mieście". I w wielu przypadkach nie jest to obietnica bez pokrycia, bo chinkali różnią się od siebie niuansami, przynajmniej odrobiną serca wkładaną w ich przygotowanie. Nie ma wątpliwości,…
-->

Niederhaverbeck – z perspektywy stołu

Chociaż nad Morze Północne stąd nie dalej niż 150 km, w tradycyjnej kuchni regionu Pustaci Lineburskiej króluje Heidschnuckenfleisch - mięso specyficznej rasy owiec o zakręconych na podobieństwo muflonów rogach. Miejscową dietę uzupełniają sery i grzyby, a wśród nich dobrze nam znane kurki. Rasa owiec Heidschnucke (Ovis ammon f. aries) hodowana jest przede wszystkim dla mięsa,…
-->

Piąteczek – kolacja na Głównym

Nocny Market. Gastronomiczno-muzyczno-towarzyska impreza na peronie nieczynnego już dworca PKP Warszawa Główna działa bez pudła. Brawa za pomysł! I smacznego! I dobrej zabawy w letnie weekendy! Warszawa Główna. Piątek. 15 lipca 2016. Nocny Market , fot. Paweł Wroński Warszawa Główna. Piątek. 15 lipca 2016. Nocny Market , fot. Paweł Wroński Warszawa Główna. Piątek. 15 lipca 2016. Nocny Market…
-->

Matjeskarte z Hamme Hütte

Matjeszeit - sezon na matiasa, trwa krótko. Niespełna dwa miesiące, gdyż młody śledź przed pierwszym tarłem dojrzewa szybko i... przestaje być matiasem. Niemieckie słowo Matjes, wywodzi się od holenderskiego Maatjes, a właściwie Maatjesharing oznaczającego śledzia dziewicę. Do nas, nazwa dotarła kilkadziesiąt lat temu przyjmując formę matias. Zamieszanie wprowadza sprzedaż filetów à la matias, które nie mają wiele…
-->

Jörg Hansen i owoce morza

Gdybym miał wybierać jedynie oglądając pocztówki, zapewne ominąłbym hotel Seelust w Cuxhaven szerokim łukiem. Po skosztowaniu potraw przygotowanych przez szefa kuchni Jörga Hansena, nie mam wątpliwości, że to dobry wybór. Przystawka, w ramach upominku niczym życzenie "Guten Appetit!" ("Smacznego!"), od szefa kuchni i hotelowej załogi, fot. Paweł Wroński Salat von frischen Nordseekrabben auf kleinen Schwarzbrottalern mit Blattsalaten…
-->

Polska – Apetyt na Mazowsze

Osiem miejsc na Mazowszu i tyle samo lokali gastronomicznych, w których można dobrze zjeść i wypić. Po ciekawej wycieczce przyjemnie jest odpocząć w ich gościnnych progach i rozkoszować się wybornymi daniami.   Restauracja Mazowsze w Wiązownie Do restauracji usytuowanej na skraju Mazowieckiego Parku Krajobrazowego winien trafić każdy smakosz, który ceni tradycyjną, regionalną kuchnię: pieczyste, galarety, ryby, kasze,…
-->

Kulenova seka – przysmak ze Sławonii

Kulenova seka, czyli siostra kulenu. Powstaje podobnie jak kulen*, tyle, że mięsem nadziewa się cieńsze flaki i całość krócej wędzi. Rudawy kolor, jakiego nadaje wędlinie dodatek papryki oraz wyjątkowy smak, sprawiają, że trudno ją pomylić z innymi sławońskimi rarytasami. Krajobraz Pożeskiej Kotliny, w której sercu leży Kutjevo, fot. Paweł Wroński Vlado Krauthaker, prominentny winiarz ze Sławonii,…
-->