Planeta Smaków | Świat PR - Page 7

Dział: Planeta smaków

Potrawy, smakołyki, certyfikowana żywność i tradycyjne receptury czyli to wszystko nad czym pochyla się świat dyskutując o Slow Food czy Culinary Heritage.

W Czechach jada się nie tylko knedliki

Kuchnia Czech jest bogatsza niż nam się zdaje, a lokalne menu zróżnicowane. Każdy z 16 regionów oferuje specjały odzwierciedlające miejscową historię i charakter. Aby się o tym przekonać, wystarczy wziąć udział w programie Ochutnejte Českou republiku, po naszemu – Posmakujcie Czech! Nasi południowi sąsiedzi opracowali smakowity program przybliżający arkana czeskiej kuchni. Pierwsze certyfikowane restauracje już…
-->

Do Czech… na wino

Czytając „Przygody dobrego wojaka Szwejka”, nigdy bym nie pomyślał, że kiedyś bardziej będzie mnie interesowało czeskie wino niż piwo. Winnice spotkamy w całych niemal Czechach. Krzewy winorośli wspinają się do słońca w Pradze, w okolicach Melnika, Mostu, Roudnicach nad Łabą i na Południowych Morawach, dokąd właśnie kieruję samochód. Łyk historii Po rozdzieleniu ze Słowacją Czesi…
-->

Koniak – piją go aniołowie

Melodię koniaku wygrywa słońce, ziemia, szum wiatru w liściach winogron i mijające pory roku. Każda zwrotka to inny etap tworzenia – czas sadzenia, zbiorów, destylacji i leżakowania w dębowych beczkach. Na końcu jestem ja – smakując go przy kominku, zaczynam rozumieć dlaczego nazywa się napojem aniołów. W Cognac'u życie płynie jak przed wiekami - wzdłuż…
-->

Smakowita Sardynia

Burz­li­wa i ta­jem­ni­cza hi­sto­ria pro­win­cji Ca­glia­ri na Sar­dy­nii od­ci­snęła swój ślad w ar­chi­tek­tu­rze i... prze­pi­sach ku­li­nar­nych ALKOHOLE Sardynia słynie z wyśmienitych win. Oznaczone certyfikatami DOC i DOCG dają nam pewność najwyższej jakości. Zobaczymy je na etykietach m.in.: Cannonau, Monica, Nuragus, Giro, Malvasia di Cagliari. Nie zapominajmy też o doskonałych likierach i nalewkach. Od innych włoskich…
-->

Słodka tajemnica Cypru

O winach cypryjskich mówi się coraz więcej. Po pierwsze, za sprawą ich świetnej jakości, a po drugie, za sprawą skromnej gwiazdy, jaką jest Commandaria. WIELKIE I WIĘKSZE Są wina, które chciałyby być „większe" niż są, oraz takie, które są „większe", niż myślimy. Do tej drugiej kategorii należy cypryjska słodka Commandaria. Nie powinna nas do niej…
-->

Historia aromatu, czyli czytanie wina

Każde wino jest historią napisaną aromatami, trzeba tylko umieć ją odczytać... Jakie to szczęście, że dożyłem tych czasów! Należę do pokolenia, które pamięta gierkowskie realia - puste półki i wino „patykiem pisane". Teraz, kiedy wyruszam na warszawski szlak winny, widzę coraz więcej dobrze zaopatrzonych sklepów winiarskich i małych winnych butików, gdzie sprzedawcy są coraz bardziej…
-->

Wlochy – Südtirol kraina smaków i słońca

Ale nie tylko. Bo czego tu tak naprawdę brakuje ? Chyba tylko morza, ale jego brak z powodzeniem rekompensują wszystkie inne tak przyrodnicze, jak i historyczne oraz kulinarne atrakcje. Zimą to kraina wielkiej narciarskiej przygody, latem zaś ciepła, pogody, niesamowitych barw, zapachów i pełnych serca i przyjaźni ludzi. W regionie Górnej Adygi znajduje się aż…
-->