24 mar, 2013 | Planeta smaków
Meksykanie przepadają za czekoladą. Piją ją i jadają na co dzień i od święta. Napojem czekoladowym leczą dolegliwości żołądkowe, przypisują mu też walory magiczne. Wiecznie zielone drzewa kakaowca dwa razy w roku obsypują biało-fioletowe kwiaty. Nie pokrywają one... 14 lip, 2012 | Ameryka Południowa, Peru, Podróże
To tylko jeden kraj, a ma aż trzy strefy klimatyczne. Podczas gdy my w peruwiańskiej stolicy serwujemy sobie słoneczny udar, w położonym kilkaset kilometrów dalej Kanionie Colca turyści telepiąc się z zimna, targują się z indiańską babiną o ponczo z alpaki. Jeżdżę tam... 28 mar, 2009 | Ameryka Północna, Meksyk, Podróże
Oaxaca czyli po prostu Meksyk, słynie przede wszystkim z wyrobu czekolady. Mnie jednak bardziej niż czekoladowy sos mole (podaje się tu w nim np. kurczaka) zaintrygowany chapulines, czyli… koniki polne. Słowo pochodzi z indiańskiego języka nahuatl i oznacza...