Restauracje „Gaumarjos”

Restauracje „Gaumarjos”

Gaumarjos to po gruzińsku „życzę ci zwycięstwa”. Historia dwóch restauracji noszących tę nazwę jest właśnie opowieścią o zwycięstwie nad przeciwnościami i zdobywaniu polskich podniebień gruzińskimi smakami. Właścicielami restauracji znajdujących się w Piasecznie...
Smaki polskiego EDEN-u

Smaki polskiego EDEN-u

Nie ma wątpliwości, że jedzenie staje się tematem. Z zaspokojenia prostej konieczności biologicznej, urasta do rangi sztuki, wydarzenia. Wszyscy piszą o gotowaniu, chodzą na warsztaty kulinarne, oglądają programy telewizyjne o gotowaniu. To samo dzieje się w...
Smaki spod Matterhornu

Smaki spod Matterhornu

Przyglądając się Matterhornowi z restauracji w Zermatt, trudno zachować obojętność. Z jednej strony strzelista, jedyna w swoim rodzaju góra na świecie, z drugiej – niezwykłe jedzenie. A nie wierzcie tym, którzy próbują wmawiać, że w Szwajcarii jada się wyłącznie...
Jakubiak miesza w Garze!

Jakubiak miesza w Garze!

Tomasz Jakubiak – charyzmatyczny kucharz i dziennikarz kulinarny, znany z programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+, przez 4 lata związany z telewizją śniadaniową „Dzień Dobry TVN” oraz gościnnie w programie „Pytanie na śniadanie”. Wcześniej szef kuchni...