DZIEŃ KUCHNI  POLSKIEJ  – IMPREZA NA TYSIĄCE STOLIKÓW

DZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ – IMPREZA NA TYSIĄCE STOLIKÓW

Zaczęło się od kilku lokali w Płocku, a później regularnie dołączały kolejne. Najpierw z miasta, później z regionu, a wkrótce także z innych województw, a nawet spoza kraju. W ciągu sześciu lat świętowanie Dnia Kuchni Polskiej 11 listopada rozprzestrzeniło się do...
Wyprawy duchowe – Indie, Nepal, Tybet.

Wyprawy duchowe – Indie, Nepal, Tybet.

Potrzeba rozwoju duchowości, znalezienia równowagi i sensu życia. To skłania wielu podróżników do przebycia tysięcy kilometrów, przeprawienia się przez rzeki oraz pokonania setek schodów. Ale czego się nie robi w poszukiwaniu duchowego oświecenia? Waranasi, Indie...
Currywurst – przysmak z datą narodzin

Currywurst – przysmak z datą narodzin

Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin. Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku....
Kaos 2015 – co z tym winem?

Kaos 2015 – co z tym winem?

Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji “Parco dei Principi” w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%,...
Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Na “pokładzie” jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu...