Śląskie Smaki – kuchnia pozytywnych wrażeń | Świat PR

Śląskie Smaki – kuchnia pozytywnych wrażeń

Popularność, rozpoznawalność i różnorodność to cechy charakteryzujące śląską kuchnię. Trzeba jednak pamiętać, że śląskie to geograficznie nie tylko Górny Śląsk, ale także Żywiecczyzna, Śląsk Cieszyński czy okolice Częstochowy.

Dodatkowo historyczne kulinarne wpływy dawnej kuchni niemieckiej, czeskiej, austro-węgierskiej, żydowskiej sprawiają, że każdy nawet najbardziej kapryśny łasuch rozsmakuje się w oferowanych w województwie śląskim frykasach. Wielokulturowość regionu bez wątpienia znajduje swoje odbicie w palecie gastronomicznych doznań.

Śląskie wśród liderów kulinarnych tradycji
Taki wniosek można wyciągnąć na podstawie Listy Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Listę tworzą wyroby piekarnicze, mięsne, sery, miody, napoje i gotowe dania, charakteryzujące się co najmniej 25-letnią tradycyjną metodą wytwarzania. Znajduje się na niej kilkaset produktów, aż 137 z nich pochodzi ze śląskiego. Ponieważ zjawisko turystyki kulinarnej rośnie w siłę, wypromowanie regionalnych potraw stało się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia tych terenów. Co godne podkreślania, taka forma promocji kuchni regionalnej zapewnia dbałość o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.

Festiwal „Śląskie Smaki” dla smakoszy
Potencjał kuchni śląskiego postanowiła wykorzystać Śląska Organizacja Turystyczna, organizująca od 2006 roku festiwal kuchni regionalnej Co roku w czerwcu smakosze mogą spróbować różnorodnych dań serwowanych w trakcie konkursu kulinarnego przez amatorskie drużyny (koła gospodyń wiejskich, teamy rodzinne), uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy, rywalizujących w trzech konkursowych kategoriach o Złoty, Srebrny lub Brązowy Durszlak i zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków. Tradycją jest, że impreza jest również okazją do poznania atrakcji turystycznych regionu, do tej pory miłośników dobrej kuchni gościły Podzamcze, Cieszyn, Racibórz, Pszczyna, Złoty Potok, Gliwice, Chorzów, Bielsko-Biała i Zawiercie. Każda edycja ma charakter rodzinnego pikniku – zmagania kucharzy przebiegają w asyście występujących zespołów, kabaretowych skeczy i show gwiazdy wieczoru – Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. To niezwykłe święto kuchni regionalnej stało się rozpoznawalną marką, lokalne samorządy wręcz biją się o miano gospodarza kolejnej edycji najsmaczniejszego festiwalu w województwie śląskim. Imprezę doceniła Polska Organizacja Turystyczna, przyznając „Śląskim Smakom” Certyfikat za Najlepszy Produkt Turystyczny w 2008 r.

Śląskie specjały na co dzień
Tradycyjne smaki są dosłownie na wyciągniecie ręki nie tylko raz w roku. W 2012 r. powstał szlak kulinarny „Śląskie Smaki”, który tworzą obecnie 32 restauracje i lokale gastronomiczne serwujące lokalne smakołyki przygotowane według tradycyjnych receptur. W trakcie kulinarnych wycieczek warto skosztować kuchni typowo śląskiej, ale też jurajskiej, zagłębiowskiej czy beskidzkiej, ponieważ rolada z kluskami śląskimi albo żur to niejedyne potrawy, które ciągle królują na miejscowych stołach. Tutaj można też zjeść np. tak egzotycznie brzmiące dania jak: hekele, pieczonki, czulent, gałuszki, gęsie pipki albo pieczonego pstrąga i karpia ze szpinakiem, a na deser np. cytrynową szpajzę. Przyjemne przy okazji należy połączyć z pożytecznym. Zwyczajem biesiadowania przy suto zastawionym stole najlepiej delektować się wraz ze zwiedzaniem miejscowych atrakcji turystycznych. W odwiedzanych miejscowościach nie brakuje bowiem zamków, pałaców, muzeów, atrakcji przyrodniczych, parków czy ścieżek rowerowych, dzięki którym weekendowy (albo i dłuższy!) wypad okaże się wyjątkowo bogatym w turystyczne i kulinarne doznania sposobem na spędzanie wolnego czasu.

Gdzie najlepiej rozpocząć podróż w poszukiwaniu najlepszych „Śląskich Smaków”? Wybór należy do niełatwych, ponieważ restauratorzy posiadający certyfikat przyznawany przez Śląską Organizację Turystyczną dokładają wszelkich starań, by dania regionalne były robione według tradycyjnych przepisów ze składników najwyższej jakości. Na pewno jednym z bardziej rozpoznawalnych miejsc na szlaku kulinarnym jest Restauracja Rączka Gotuje w Wodzisławiu Śląskim. Remigiusz Rączka, propagator śląskiej kuchni i idei „Śląskich Smaków”, mistrz kuchni znany z programów Telewizji Katowice, które są kręcone w lokalach położonych również na kulinarnym szlaku, jest żywym przykładem na to, że regionalna kuchnia łączy tradycję z nowoczesnością. W wyborze certyfikowanych restauracji na pewno pomoże strona internetowa zawierająca m.in. opis wszystkich lokali, dane kontaktowe oraz książeczkę kucharską z recepturami wybranych potraw. Dzięki temu smakosze lubiący eksperymentować w kuchni mogą sami nauczyć się przyrządzać oryginalne dania.

Smaczna, jubileuszowa zabawa w Wiśle
W tym roku idea gotowania po śląsku obchodzi jubileusz. Już po raz dziesiąty smakowity aromat przygotowywanych na żywo potraw będzie się unosił w powietrzu w trakcie Festiwalu „Śląskie Smaki”, który swoją jubileuszową odsłonę będzie miał w Wiśle. W sobotę, 6 czerwca na tropicieli doznań kulinarnych będzie czekało mnóstwo wyśmienitych rarytasów kuchni regionalnej i atrakcje artystyczne, m.in. koncert słynnego Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. Co będą pichcić przyszli zdobywcy Złotych, Srebrnych i Brązowych Durszlaków? To na razie pozostanie słodką tajemnicą drużyn startujących w konkursie, które muszą wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale także wiedzą na temat historii i tradycji związanych z przyrządzaną potrawą. Organizatorzy 10. edycji Festiwalu zapowiadają wiele niespodzianek i wyjątkowych atrakcji. Jedno jest pewne – będzie na pewno smacznie! Do zobaczenia w Beskidach!

Więcej informacji na profilu Facebook: Śląskie Smaki

Tekst publikowany na łamach magazynu "Świat Podróże Kultura" w numerze czerwiec-lipiec 2015 na str. 62-69.

PRZEPISY

1_Kostkowianki_jaglakJaglak po jurajsku

Składniki:
Mały pęczek świeżej mięty,
2 szklanki mleka, łyżka miodu,
1,5 szklanki kaszy jaglanej, 200 g mieszanych bakalii, 1 jabłko,
200 g gorzkiej czekolady,
2-3 łyżki śmietany.

Sos:
5 łyżek cukru, 10 dag poziomek, 10 dag jeżyn,
100 ml białego wytrawnego wina,
sok z cytryny, mięta.

Przygotowanie:
Miętę dokładnie opłukać, włożyć do słoika. Zalać mlekiem, wstrząsnąć, wstawić do lodówki na noc. Rano przelać zawartość słoika do większego naczynia, zblendować miętę, dosłodzić do smaku miodem. Kaszę przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać zimną wodą, żeby pozbyć się gorzkawego posmaku. Na powstałym miętowym mleku ugotować kaszę jaglaną. W tym czasie w łaźni wodnej roztopić czekoladę. Wymieszać ją z bakaliami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Kaszą wylepić spód i brzegi nasmarowanych miseczek, zostawiając część kaszy na pokrycie góry. Do środka wlać mieszankę czekoladową. Następnie „zakleić” górę babeczek. Wstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Przygotować sos. Cukier skarmelizować i dodać owoce. Zalać winem, przykryć i dusić przez 10 min. Po tym czasie wyjąć kilka owoców do dekoracji. Resztę zblendować. Na koniec dodać posiekaną miętę. Dodać odrobinę soku z cytryny i kawałeczki skórki z cytryny. Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać polane sosem.

Potrawa sporządzona przez Kostkowianki podczas 9. Festiwalu Śląskie Smaki.
1 miejsce w kategorii amatorzy.

20.-rolada-z-udka-kroliczego-z-sosem,-cimorajda-i-buraczkami

Roladka z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami

Składniki:
8 udek królika,
12 dkg słoniny wędzonej,
8 dkg marchwi,
8 dkg ogórka kiszonego,
22 dkg cebuli, musztarda,
2 ząbki czosnku,
10 dkg mąki pszennej,
20 dkg smalcu, 0,5 l bulionu mięsnego,
60 dkg ziemniaków,
10 dkg zieleniatki lub innych grzybów,
3 jajka,
30 dkg ugotowanych buraków,
30 dkg cukinii marynowanej.

Przygotowanie:
Udka z królika pozbawiamy kostek i lekko rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Marchewkę ogórek kiszony i cebulę kroimy
w kostkę. Mięso smarujemy musztardą i układamy pokrojone warzywa. Całość zawijamy, obtaczamy w mące i podsmażamy na smalcu. Następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę i grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Jajka ubijamy do białości
i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy do foremki i pieczemy w temp. 180 oC przez ok. 20 min. Ugotować buraki pokroić w kosteczkę i połączyć z marynowaną cukinią, doprawić do smaku.

Potrawa przyrządona przez Restaurację EM z Koziegłów podczas VII Festiwalu „Śląskie Smaki” w Chorzowie. 1 miejsce w kategorii profesjonalistów.

krem

Krem z bani z zacierką z prażonymi płatkami migdałów

Składniki:
2 kg dyni,
250 g marchwi,
200 g cebuli,
50 g czosnku,
200 ml śmietany,
150 g mąka,
50 ml oleju,
1 jajko,
50 g masła,
100 g płatków migdałów,
przyprawa chili, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć rozdrobnioną marchew, następnie dodać cebulę, dynię i czosnek. Po chwili zalać wywarem i gotować do miękkości. Dodać odrobinę chili do smaku. Następnie całość dokładnie zmiksować, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i podawać z zacierką tradycyjnie wykonaną z pozostałych składników. Całość posypać zrumienionymi na maśle płatkami migdałów.

Na Krem z bani zaprasza Restauracja Hotelu Styl 70*** w Piasku k. Pszczyny

Artykuł pod patronatem Śląskiej Organizacji Turystycznej
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice, tel. 32 207 207 1, info@silesia.travel
www.slaskie.travel
www.slaskiesmaki.pl

0 Responses

  1. […] http://magazynswiat.pl/12669/polska-kuchnia-pozytywnych-wrazen-ze-slaskimi-smakami-przez-caly-rok.ht… […]