21 lis, 2016 | Europa, Sycylia – Italian FoodXP, Włochy
Niewielki, ale smaczny owoc, który w regionach południowych Włoch często dodawany jest na surowo do potraw, zwłaszcza do sałatek, i z którego wyrabia się konfitury, nazywany jest figą indyjską, choć ani z figami, ani z Indiami nie ma wiele wspólnego. Jest to bowiem... 25 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji “Parco dei Principi” w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%,... 23 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Szef kuchni z sycylijskiej Zafferany, Seby Sorbello jest z pewnością najsłynniejszym kucharzem, spośród poznanych przeze mnie kiedykolwiek we Włoszech. Uhonorowany tytułem “Premio Solidus* 2014”, co w praktyce namaściło go na “Szefa Kuchni Roku... 20 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Kompania Terrazze dell’Etna posiada rozległe winnice koło Randazzo na północno zachodnich stokach Etny. Założył ją w 2008 roku inżynier z Palermo, Nino Bevilacqua, zafascynowany krajobrazem i terroir regionu. Należący do kompanii teren rozciąga się na wysokości... 20 wrz, 2016 | Europa, Podróże, Sycylia – Italian FoodXP, Włochy
Taormina – jedno z sycylijskich, ba – z włoskich – “must to see”, pełne turystów miasto-butik. Idealne, by w oka mgnieniu wydać mnóstwo pieniędzy, albo żeby wziąć ślub. Taormina rozsiadła się na urwistych wzgórzach wschodniego wybrzeża... 19 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Restaurację “Terra mia” w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne...