W dniach 4-5 listopada w Łodzi odbędzie się IX ogólnopolska konferencja organizowana przez Regionalną Organizację Turystyczną Województwa Łódzkiego. Tegoroczna edycja zatytułowana „Kultura i turystyka – Wokół wspólnego stołu” będzie dotyczyła rozwijającej się w Polsce turystyki kulinarnej.

Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków, udział w festiwalach czy wydarzeniach sportowych. To także poznawanie stylu życia mieszkańców danego miejsca, ich tradycji, obyczajów, czy… typowych potraw. Dla coraz większej liczby turystów chęć poznania nowych smaków staje się istotnym, jeśli nie głównym powodem podróży. Wycieczki nastawione na odkrywanie nieznanych, regionalnych potraw to coraz popularniejszy trend w światowej i polskiej turystyce, który pozwala poznać jednocześnie tradycję, kulturę i mieszkańców danego regionu.

Tegoroczna, dziewiąta edycja cyklicznej konferencji Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Łódzkiego we współpracy z Instytutem Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego oraz wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki dotyczyć będzie przede właśnie turystyki kulinarnej. Podczas dwudniowej konferencji „Kultura i turystyka – Wokół wspólnego stołu” zostaną omówione kierunki rozwoju kulinarnych podróży, a także szanse, jakie niosą one mieszkańcom odwiedzanych regionów. Podczas konferencji wystąpią wystawcy oraz przedstawiciele instytucji związanych z promocją regionalnych kuchni.

Konferencja „Kultura i turystyka – Wokół wspólnego stołu” odbędzie się już 4-5 listopada bieżącego roku w Łódzkim Domu Kultury przy ulicy Traugutta 18 w Łodzi. Aby wziąć udział w konferencji należy zarejestrować się na stronie www.konferencja2015.rotwl.pl