Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin.

Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku.

Currywurst mit Pommes z kultowej berlińskiej restauracji 1840, fot. Paweł Wroński

Currywurst mit Pommes, czyli z frytkami) z kultowej berlińskiej “Restauration 1840”, fot. Paweł Wroński

Smażona kiełbasa w sosie z pomidorów, przesycona smakiem dominującego wśród przypraw curry, podbiła gusta Berlińczyków oraz żołnierzy, stacjonujących wówczas w niemieckiej stolicy sił alianckich. Dziś jest jedną ze sztandarowych niemieckich przekąsek. Za wybieraną z restauracyjnego trzeba często zapłacić nawet 10 euro. W garmażeriach Imbiss lub w ulicznych kioskach, z reguły, o połowę taniej.

"Die Berliner Currywurst", okładka książki Petry Boden (grafika ze strony wydawnictwa).

“Die Berliner Currywurst”, okładka książki Petry Boden z 2010 roku (grafika ze strony wydawnictwa).

Ba, kiełbasiany przysmak ma nawet dedykowaną swoim dziejom książkę. Autorką wydanej przez Be.Bra Wissenschaft Verlag w 2010 roku “Die Berliner Currywurst”, jest specjalizująca się w historii kultury Petra Boden. Przez pryzmat losów najpopularniejszej berlińskiej przekąski opowiada o współczesnym mieście i jego obyczajowości.


INFO
Strony wydawcy książki “Die Berliner Currywurst”: www.bebraverlag.de
Artykuł o kultowej przekąsce w portalu: www.stern.de