Hodowla pstrągów w Kandersteg prowadzona jest od lat 20. XX wieku, a zmodernizowana w 1978 od 2001 roku legitymuje się ekologicznymi certyfikatami.
Zainteresowaniem turystów Blausee cieszy się od XIX stulecia. Pawilon, wybudowany wówczas na brzegu otoczonego lasami zbiornika, mieści dziś stylową restaurację (Gault Millau przyznaje jej 13 punktów), sklep i pensjonat z kameralnym SPA.
Autor przewodnika turystycznego z 1885 roku określił Blausee mianem “klejnotu krajobrazu zanurzonego samotnie w magicznym lesie”. Niewiele się pod tym względem zmieniło. Może tylko to, że jezioro i szumiący wokół las są dziś chronionym prawem parkiem natury o obszarze 20 ha.
Pstrągi tęczowe i łososiowe z Blausee słyną ze smaku w całej Szwajcarii. Hodowla prowadzona jest w naturalnych warunkach, w krystalicznie czystej wodzie z zasilających jezioro gruntowych strumieni. Od rzeki Kander dzieli Blausee naturalny wał morenowy szerokości zaledwie 17 m. Woda w Blausee ma przez cały rok stałą temperaturę 8 st.C. Zaś ekologiczną czystość i jakość ryb, na które przyjeżdżają smakosze z kraju i zza granicy, potwierdzają certyfikaty Bio Suisse (www.bio-suisse.ch) i Bio Inspecta (www.bio-inspecta.ch).
INFO
www.blausee.ch