W miejscowości Zmajevac, nieopodal Osijeku, w szeregu starych winiarni urządził restaurację Josić. Winiarz, u którego na etykietach są czarne bociany spotykane w widłach Dunaju i Drawy.
Deska z przekąskami zawiera dokładnie to, co w regionie Baranja, i całej kontynentalnej Chorwacji, spotykamy na stołach najczęściej. Przyjrzyjmy się desce z przysmakami. Zacznijmy od twarożku na liściu sałaty, posypanego czerwoną papryką i owoców zielonej papryki. Dalej, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, leżą –
– na zewnątrz:
kulen
Sławońska specjalność. Mielone, lekko sfermentowane mięso wieprzowe, przyprawione papryką i czosnkiem, długo ugniatane ręcznie, a następnie wepchnięte do świńskiej kiszki. Ściśnięte sznurkiem, co powoduje, że plastry kulenu mają czasem kształt trójlistnej koniczyny, wędzi się – nawet przez kilka miesięcy. Ostatnim etapem jest suszenie, podczas którego na kiszce pojawia się pleśń, nadając wędlinie specyficzny aromat. Przyjęło się, że to przysmak na wyjątkowe okazje, bo jest drogi. Tradycyjnie podaje się go 29 sierpnia. W dniu, w którym Herodowi przyniesiono na tacy głowę Jana Chrzciciela (glavosjek Sv. Ivana Krstitelja).
švargla
Czyli dobrze nam znany salceson. Kolejna wędlina z kontynentalnej Chorwacji, przyrządzona z wieprzowiny. Do jej przygotowania potrzebne są przegotowane kawałki mięsa. Ze świńskiej głowy, chude skrawki policzka, serce i jęzor. Przyprawiwszy słodką i ostrą papryką, pieprzem i czosnkiem w znikomej ilości, napycha się nimi jelito lub żołądek. Potem, związane sznurkiem zawiesza na kiju tak, aby były zanurzone w gotującym się bulionie z warzywami.
pečenica
Polędwica wieprzowa. Oczywiście domowa, która w odróżnieniu od naszych wytwarzanych przemysłowo, na przykład słynnej sopockiej, składającej się z mięsa w najlepszym razie w… 67%, bez jakichkolwiek chemicznych dodatków. A jej nazwa oddaje sposób przyrządzenia, gotowanie i lekkie podwędzenie.
– w środku:
čvarak
My powiedzielibyśmy skwarka. Duże kawałki słoniny z patelni lub z grilla.
slanina
Boczek, surowy. Podobne brzmienie do naszego słowa “słonina” jest mylące. W Chorwacji na słoninę mówią salo.
kobasica
Kiełbasa. Także domowa. Domaća kobasica ma wariacji bez liku. Może być z dodatkiem papryki i bez, miękka lub wysuszona, a przez to twardsza, mniej lub bardziej tłusta.
INFO
Baranja to region dzielony przez Chorwację z Węgrami, ograniczony dolinami Dunaju i wpadającej do niego Drawy.
Restauracja i kušaonica Josića: www.josic.hr
Materiał z cyklu „Europa na weekend”, przygotowanego przy wsparciu Mondial Assistance przez Klub Leniwca w ramach projektu medialno-promocyjnego dla Mercedes-Benz Polska.