Gdybym miał wybierać jedynie oglądając pocztówki, zapewne ominąłbym hotel Seelust w Cuxhaven szerokim łukiem. Po skosztowaniu potraw przygotowanych przez szefa kuchni Jörga Hansena, nie mam wątpliwości, że to dobry wybór.
Przystawka, w ramach upominku niczym życzenie “Guten Appetit!” (“Smacznego!”), od szefa kuchni i hotelowej załogi, fot. Paweł Wroński
Salat von frischen Nordseekrabben auf kleinen Schwarzbrottalern mit Blattsalaten czyli sałatka ze świeżych krewetek na talarkach z ciemnego chleba z liśćmi świeżej sałaty – 13,50 EUR, fot. Paweł Wroński
Helgoländer Hummersüppchen mit frischen Nordseekraben und Lachsklößchen, czyli zupa z Helgolandu z homara ze świeżych krewetek z klopsikami z łososia – 8,50 EUR, fot. Paweł Wroński
Gebratenes Filet vom Nordseelimandes in der Kräuter-Eihülle mit Hummerkrabbe Schnittlauchsauce, Champignon-Lauchgemüse und Petersilienkartoffeln, czyli filety ze złocicy europejskiej (ryba z rodziny flądrowatych) z Morza Północnego w zalewie ziołowej z jajkami w sosie z homara i krabów ze szczypiorkiem oraz z pieczarkami i porem (jako dodatek ziemniaki gotowane z pietruszką) – 21,20 EUR, fot. Paweł Wroński
A wreszcie deser… bez owoców morza – das süße Finale (słodki finał ) – 7 EUR, fot. Paweł Wroński
Jörg Hansen i restauracja hotelu Seelust oferują klasyczne dania tradycyjnej kuchni z wybrzeża Morza Północnego. Można rezerwować miejsca przez Michelin Restaurants: http://restaurant.michelin.de / Menu na lato 2016 —> ściągnij w formacie pdf