Zbliża się święto narodowe… ulubionego przez Polaków trunku: wódki. A jak wódka, to i zakąska – rzecz jasna. W najbliższy weekend 19 i 20 października w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąsek.
Po zeszłorocznym sukcesie pierwszej edycji festiwalu – czas na kolejną odsłonę, jeszcze obfitszą w wydarzenia i imprezy. Na uczestników czekają liczne atrakcje, np. największa w Polsce strefa degustacji wódek, likierów, nalewek, miodów pitnych, przestrzeń gastronomiczna, warsztaty (np. jak zrobić wyjątkową nalewkę, jak przygotować zakąskę w 5 minut, jak dobrać wódkę do jedzenia), „pojedynek na tatary” w wykonaniu znanych kucharzy, turniej barmański. Ciekawie zapowiadają się też prelekcje, dzięki którym będzie można poznać tradycje niepodległościowe kultywowane przez producentów polskiej wódki przed 1918 r., świat barowo-kawiarniany przedwojennej Warszawy, zwyczaje alkoholowo-zakąskowe w PRL-u , 100-letnie dzieje legendarnego American Bar, a także fascynującą historię Casmira J. Koszarskiego – znawcy i największego promotora polskich alkoholi w USA przed wojną ( pamiątki po nim zostaną wręczone dla Muzeum Wódki mieszczącym się przy Placu Teatralnym).
Kulminacją festiwalu będzie Kolacja Mistrzów z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi, a także show barmańskich mistrzów świata. Do dna!
Informacje i program festiwalu na stronie: www.festiwalwodki.com
Tekst: Alina Woźniak