Od połowy maja Malta odmraża gospodarkę. Otwierane są punkty usługowe, restauracje, hotele. Wszystko w nowym reżimie sanitarnym, z zachowaniem nowych standardów higieny i bezpieczeństwa. Położenie Malty na wyspach, z dala od głównych ognisk pandemii oraz szybkie regulacje wprowadzone przez rząd pomogły w skutecznej walce z wirusem.

Jest bezpiecznie
Już pod koniec marca Hans Kluge, europejski dyrektor Światowej Organizacji Zdrowia określił Maltę jako „kraj godny naśladowania”, chwaląc ją za środki wprowadzone w celu zwalczania rozprzestrzeniania się koronawirusa na Wyspach. Dodał, że kraj jest na dobrej drodze, aby wygrać z pandemią. Obecnie na Malcie odnotowuje się regularny spadek liczby zachorowań. Pod koniec maja jest 120 zarażonych osób oraz 6 zgonów (stan na 26.05). Farrugia Portelli, maltańska Minister ds. Turystyki, obiecała całej branży turystycznej, że w tym roku „będzie lato”.

Korytarze turystyczne
Wyspiarskiemu państwu bardzo zależy na szybkim odmrażaniu gospodarki i ponownym przyjmowaniu podróżujących – turystyka na Malcie stanowi około 30% PKB. Od 22 maja otwierane są obiekty gastronomiczne, noclegowe oraz atrakcje turystyczne. Jeszcze w te wakacje rząd planuje otworzyć korytarze turystyczne z krajami, w których przez całą pandemię utrzymywał się stosunkowo niski poziom zakażeń covid-19. Na razie trwają rozmowy z 9 państwami: Austrią, Norwegią, Luksemburgiem, Serbią, Słowacją, Czechami, Łotwą, Litwą i Izraelem. Portelli podkreśla „Wierzę, że wspólnie możemy postawić na nogi europejski przemysł turystyczny, na początek wytyczając bezpieczne korytarze turystyczne. Jeśli będziemy przed podróżą badać każdego pod kątem Covid-19 oraz będziemy przestrzegać protokołów operacyjnych w miejscu docelowym, uważam, że ryzyko zarażenia będzie znikome. Malta przygotowała już szereg wytycznych związanych z przestrzeganiem higieny i bezpieczeństwa dla wszystkich rodzajów działalności w branży turystycznej”.

Idą zmiany
Czas przestoju gospodarczego i braku turystów Malta wykorzystała na przeprowadzenie niezbędnych prac konserwatorskich, renowację zabytków, remonty głównych atrakcji i obiektów noclegowych. Rząd przeznaczył także 5 milionów euro na darmowe programy szkoleniowe, mające zachęcić do pracy w branży turystycznej. Portelli dodaje „Nie chcemy wracać do normalności. Chcemy, aby teraz było lepiej: chcemy się wyróżniać i zapewnić turystom jeszcze lepszą obsługę niż przed wybuchem pandemii”.

Nowy reżim sanitarny
Malta Tourism Authority otworzyła specjalną infolinię dedykowaną branży turystycznej. Ponadto, wszystkie obiekty turystyczne, które chcą wznowić działalność muszą przejść specjalną kontrolę pod względem bezpieczeństwa i higieny. Obiekty spełniające nowe standardy sanitarne otrzymują certyfikat jakości Covid-19. Musi on zostać umieszczony w miejscu widocznym dla podróżnych. Wszyscy pracownicy branży turystycznej są zobowiązani do noszenia maseczki i/lub przyłbicy ochronnej.

Restauracje z ogródkiem mogą korzystać jedynie ze stolików ustawionych na zewnątrz, przy których można zajmować tylko ściśle wyznaczone miejsca. Przy jednym stole może siedzieć maksymalnie 6 osób (nie dotyczy to członków rodziny). Każdy stolik przed przybyciem następnych gości będzie dezynfekowany.

Plaże będą otwarte i ogólnodostępne jednak również z pewnymi restrykcjami. Odległość pomiędzy plażowiczami musi wynosić co najmniej 2 m. Udostępniane leżaki i parasole przed każdym wypożyczeniem będą odpowiednio dezynfekowane. Na razie nie będzie można korzystać z basenów, ani żadnych atrakcji wodnych. Toalety publiczne będą sprzątane co godzinę, będzie zakaz korzystania z przenośnych toalet.

Tekst i zdjęcia: www.visitmalta.com