Kiedy na polach i w ogrodach budzi się wiosna, gospodarstwa Roter Hahn częstują swoich gości potrawami przygotowanym z warzyw i ziół zebranych we własnych ogrodach. Sezonowość w południowotyroskiej kuchni oznacza przede wszystkim świeżość i różnorodność dań, w zależności od pory roku. Lekkie, wiosenne sałatki serwowane przez gospodynie można też wyczarować we własnej kuchni.
Gospodarstwa zrzeszone pod marką Roter Hahn znajdują się na północy Włoch i goszczą odwiedzających ten region turystów. Są to piękne farmy, w których można odpocząć w duchu slow life, cieszyć się bliskością natury i tradycyjnymi potrawami, które serwują panie domu. Z chęcią uczą one gości jak przyrządzać miejscowe dania i dzielą się swoimi przepisami. Poniżej znajduje się kilka kulinarnych inspiracji prosto z południowotyrolskiej kuchni.
Jabłko & seler
Świeże podejście do składników, które na co dzień stosuje się w kuchni przyniesie nowatorskie rozwiązania. Połączenie jabłka i ugotowanego selera z majonezem własnej roboty i kwaśną śmietaną to idealny pomysł na niebanalną przystawkę. Czasem wystarczy sięgnąć po najprostsze produkty, żeby wyczarować coś zaskakującego!
Tutaj znajduje się przepis na selerowo-jabłkową sałatkę.
Sałatka z mniszkiem lekarskim
Obok klasycznych i znanych dań, południowotyrolska kuchnia ma do zaoferowania wiele specjałów. Kto dotychczas uważał mniszek lekarski, nazywany przez miejscowych „zigori“, za pokarm dla królików, może dokonać niezwykłego kulinarnego odkrycia. W gospodarstwach Roter Hahn świeżo zerwany mniszek lekarski jest serwowany jako składnik sałatki. Wystarczy dodać gotowane ziemniaki, jajka na twardo i cebulkę, a następnie skropić octem i oliwą. To bardzo prosty i jednocześnie efektowny pomysł na dodatek do wiosennego obiadu.
Przepis na sałatkę z mniszka lekarskiego z jajkami znajduje się tutaj.
Kwiaty na talerzu
Kolejna propozycja to sałatka, która urzeka nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Do jej przyrządzenia będą potrzebne dzikie zioła, np. mniszek lekarski, szczaw, koniczyna, nasturcja, szałwia łąkowa, krwawnik, niewielka ilość babki lancetowatej, ugotowane jajka i dressing z octu jabłkowego, oliwy i przypraw. Talerz przystroją kolorowe, jadalne kwiaty – szałwia i nasturcja. Przygotowanie sałatki będzie świetną okazją do wybrania się na tradycyjny targ lub wyprawę na łono natury, na którym można nauczyć się jak zbierać i wykorzystywać zioła w swojej kuchni.
Tutaj można znaleźć przepis na sałatkę z dzikich ziół i jajek.
Świeże szparagi
Wiosna w gospodarstwach Roter Hahn to sezon na szparagi i świeże zioła. Dzięki temu, że rosną w dolinach na południowych zboczach Alp, pojawiają się w tym regionie bardzo wcześnie. Największa zaleta szparagów to ich niskokaloryczność oraz pożywność, ponieważ zawierają sporo białka i są cennym źródłem witamin. Są przysmakiem, który uwielbiają goście odwiedzający gospodarstwa i można przyrządzić z nich wiele dań, np. lekką, wiosenną sałatkę. Gospodynie gotują białe i zielone szparagi, dodając do wody cukier, cytrynę i masło i podają je pokrojone z pomidorami, gotowanymi jajkami i dziką cykorią. Sałatka w takim wydaniu to „must have” wszystkich miłośników szparagów.
Przepis na sałatkę szparagową z jajkiem znajduje się pod linkiem.
Tekst: Marta Ortiz
Zdjęcia: Archiwum włoskich gospodarstw Roter Hahn