Ziemia Sandomierska  – królestwo zmysłów

TARG SANDOMIERSKI to coś więcej niż tylko kiermasz produktów regionalnych. to spotkanie ludzi, dla których praca jest pasją, to współcześni kreatorzy smaku, którzy łączą produkty lokalne z tradycyjną polską gościnnością. to doskonały pretekst, aby zachęcić do odwiedzenia miejsc, w których powstają produkty pełne zdrowia i smaku.

Targ Sandomierski regularnie pojawia się w  Warszawie i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem.
Katarzyna Batko W Centrum Praskim Koneser gościmy piąty raz. Podobne targi odbywają się w Sandomierzu, a także w Bratysławie. Lokalna Organizacja Turystyczna „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” na zaproszenie Instytutu Polskiego w Bratysławie zorganizowała wystawę biżuterii z krzemieniem pasiastym
– kamieniem optymizmu.  Do Bratysławy zawieźliśmy sandomierskie wina, lokalne sery, konfitury morelowe, jabłkowe, jagodowe o obniżonej zawartości cukru, naturalne miody, pastę fasolową, śliwkę szydłowską.

Jaka jest idea Sandomierskiego Targu?
K.B. Nawiązujemy do tradycji dawnych szlaków handlowych, które przebiegały przez Sandomierz. W średniowieczu krzyżowały się tutaj najważniejsze drogi ówczesnej Europy. Kupcy osiedlali się w Sandomierzu, bo tutaj, poza drogami lądowymi, znajdowało się doskonałe połączenie wodne. Rzeką spławiano głównie zboże, w tym znakomitą pszenicę „Sandomierkę”.

Kto bierze udział w  Targu Sandomierskim?
K.B. Targ Sandomierski skupia producentów kreujących nowe, zaskakujące smaki. Pani Magdalena Kapłan, właścicielka winnicy Nobilis w Faliszowicach (na Sandomierskim Szlaku Winiarskim), którą prowadzi razem z mężem Grzegorzem, powiedziała: ostatnio „My wiemy, jaki smak wina chcemy osiągnąć, czasem zajmuje to kilka lat. Do tego potrzeba wiedzy, doświadczenia i pokory, bo wino lubi spokój…”. Osiemnastoletnie winorośle w przydomowym „winnym ogrodzie”, jak o nich mówi Magdalena Kapłan, robią wrażenie. Zachęcam do odwiedzenia sandomierskich winnic, w których powstają autorskie smaki, bo wina z ciekawą historią smakują inaczej.

Wino i sery przebojem lokalnych targowisk?
K.B. Sandomierskie sery, długodojrzewajace: jaśniepanki, hrabianki i królewicze, idealnie komponują się z lokalnymi winami, a ser „Krzemień Pasiasty” zdobywa coraz więcej entuzjastów. Serowarnia Sery Sandomierskie od Dziedzica, położona w Drygulcu, zaprasza na degustację. Właściciel Mariusz Małkiewicz organizuje pikniki serowe, na których goszczą lokalne miody, wina oraz śliwka Szydłowianka, sery z kozieradką, ziołami, z dodatkiem wina lub piwa. 

Co może nas zaskoczyć na Targu Sandomierskim?
K.B. Wina, sery i czekolady inspirowane krzemieniem pasiastym. Mija 50 lat od wykorzystania krzemienia pasiastego w biżuterii, a zaczęło się w złotniczej pracowni Cezarego Łutowicza w Sandomierzu. Dzisiaj biżuteria z krzemieniem pasiastym powstaje nie tylko w sandomierskich pracowniach, m.in. Ryszardy Paralusz-Krzesimowskiej, ale w wielu pracowniach złotniczych w Polsce. Duży wybór proponuje Galeria Otwarta Mariusza Pajączkowskiego w Sandomierzu. 

Jakie odmiany jabłek trafiają na Targ Sandomierski.
K.B. Tutejsze owoce, coraz częściej z upraw ekologicznych, swoją soczystością i aromatem pobudzają wyobraźnię. Przedstawiciele Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego promują jabłka, które pamiętamy z dzieciństwa. SSJ zachęca do powrotu do upraw dawnych odmian: malinowa, kosztel, antonówka, szara reneta, bojken. Na stoisku SSJ jest zdrowo i kolorowo, członkinie z uśmiechem promują slow food, energetyczne soki na bazie jabłek, ziół i ekologicznych warzyw z przydomowych ogródków. Szefowa stowarzyszenia Alicja Stępień jest pomysłodawczynią plenerów malarskich w kwitnących sadach, które przyciągają artystów i turystów. 

Kotlina Sandomierska to miejsce owoców ciepłolubnych.
K.B. Morele kojarzą się ze słońcem, wzgórzami sandomierskimi i lessem. Konfitura morelowa z domieszką jabłek z ekologicznego gospodarstwa Anny i Kazimierza Frańczaków z Sandomierza zdobyła nagrodę w konkursie kulinarnym „Kuchnia świętokrzyska czaruje”. Wielu tutejszych rolników decyduje się na przetwórstwo, korzystając z Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Powstają tu soki jabłkowe, dżemy, konfitury i suszone owoce.  

Proponujemy też interaktywną wystawę „Czary Napary Akademia Ziołowa Marcina z Urzędowa” o uzdrawiającej mocy roślin, które zostały spisane prawie 400 lat temu przez sandomierskiego kanonika, botanika Marcina z Urzędowa. Światem roślin można dać się zaczarować w kamienicy nr 4 na sandomierskim Rynku. Wystawa uczy, bawi i daje wiedzę o tym, co nas truje, a co leczy, a co poprawia zdrowie, samopoczucie i nadaje życiu smak. A my zapraszamy wakacyjnie w Sandomierskie, z bonem turystycznym 

Zapraszamy też do Centrum Praskiego Koneser w Warszawie, gdzie  będziemy gościć i częstować 11 VI na Placu Konesera, od godz. 1100 do 1800. O godz. 1900 koncert włoskich tenorów „Solo Amore” – wystąpią Sergio Bettas i Mateo Mazzucco – Scena Kotłownia Muzeum Polskiej Wódki, Plac Konesera 1, Warszawa

W ramach Festiwalu Krzemienia Pasiastego 2022 w Sandomierzu zapraszamy na wystawę „Krzemień pasiasty, sandomierski kamień optymizmu”. Wystawa w sandomierskim ratuszu potrwa do 10 IX, wernisaż odbędzie się 18 czerwca.
– 18.VI-11 IX konkurs fotograficzny: „Sandomierz światowa stolica krzemienia pasiastego” zakończony wystawą w sandomierskim ratuszu.
– 23 VII w Sandomierzu – odbędzie się V Gala Orderu Rzeki Wisły, ogólnopolskie spotkanie pasjonatów rzeki Wisły i miłośników drewnianych łodzi.
– 21 VIII  III Pikinik Eksploracyjno-historyczny – Koprzywnica,
– VII-VIII – Kino plenerowe, gmina Samborzec, Skotniki i in.
– 9-11 IX Festiwal Krzemienia Pasiastego – Sandomierz 2022, a w nim m.in.:  wioska neolityczna, pokazy łupania krzemienia, gotowanie na kamieniu, malowanie, Targ Sandomierski.
– 25 IX Świętokrzyski Włóczykij – Nordic Walking, zawody, Koprzywnica, 

Ważne informacje
Biuro LOT Sandomierskie, ul. Opatowska 13, www.sandomierskie.travel
Centrum Informacji Turystycznej, Rynek 20, tel. 15 644 61 05, www.sandomierz.travel
Polskie Towarzystwo Turystyczno – Krajoznawcze (Punkt Informacji Turystycznej), Rynek 12, tel. 15 832 23 05, www.pttk-sandomierz.pl
Punkt Informacji Turystycznej, Bulwar im. Marszałka J. Piłsudskiego, tel. 790 780 964, www.mosir.sandomierz.pl
Dworzec Autobusowy, ul. 11-go Listopada
Dworzec Kolejowy, ul. Lwowska 77
Zwiedzanie okolic samochodem terenowym tel. 510 146 948, 667 339 628, www.sgt4x4.pl
Kino „Starówka”, Rynek 25/26, tel. 15 832 29 64, www.kinostarowka.com.pl
„Romantyczny Sandomierz” taras widokowy na Bramie Opatowskiej tel. 15 644 61 05  e-mail: informacja@sandomierz.travel
„Sandomierz – Królewska Opowieść” film przedstawiający dzieje Sandomierza od powstania do czasów współczesnych,tel. 576 930 521, www.krolewskaopowiesc.pl
Wypożyczalnie rowerów (sezonowa) „WiroBike  ul. Tatarska 22, tel. 530 192 336, 790 780 964
MOSiR, Bulwar im. Marszałka Piłsudskiego
Wypożyczalnia sprzętu wodnego  Bulwar im. Marszałka J. Piłsudskiego,tel. 790 780 964
Statek Maria i Bena  Bulwar im. Marszałka J. Piłsudskiego, tel. 603 591 485
Łódź Dubas „Sandomierka” Bulwar im. Marszałka J. Piłsudskiego, tel. 601 616 446
Łódź „Nabat” Bulwar im. Marszałka, J. Piłsudskiego, tel. 601 161 630
Bankomaty w obrębie Starego Miasta: PKO BP (Rynek 9),  EURONET (Rynek 11)
Kantor „Galeria Sandomierz”ul. Błonie 2, tel. 15 832 07 17
Kantor „U Studenta”ul. A. Mickiewicza 15, tel. 694 406 906
Kantor „Poczta Polska” ul. S. Żeromskiego 12, tel. 15 833 16 37
Kantor „Janos Jacek” ul. R. Koseły 22, tel. 15 832 93 32
Taxi: 515 992 673, 604 930 138, 732 808 110, 606 740 707
Apteka w Centrum (24h) ul. J. Słowackiego 18, tel. 669 638 111
www.sandomierskie.travel