Drodzy Czytelnicy
Idzie wiosna, zatem sezon wyjazdów w Polskę uznajemy za otwarty! Przyroda rozkwita kolorami, każdy dzień przynosi więcej słońca – czas ruszyć w drogę. Dokąd? Na przykład w Beskid Niski – chyba najsłabiej znane polskie góry, w których kryją się klimatyczne drewniane cerkiewki, zapomniane wioski i mnóstwo nowych atrakcji, a wszystko to połączone kilometrami szlaków pieszych i rowerowych.Aktywnie czas można spędzić także na Mazurach (Olsztyn zaprasza!) i nad morzem (nie przegapcie finału regat The Tall Ships Race w Szczecinie na początku sierpnia).
Polskę można zwiedzać też tematycznie, np. szukając zamkowych duchów, bawiąc się na festiwalach lub podążając śladami polskich smaków. Czy wiedzieliście, że istnieją muzea oscypka, ziemniaka, piernika i nawet kilka… wódki? Łączą nowoczesność z tradycją, więc wychodzi się z nich np. z własnoręcznie przygotowanym wypiekiem. My zdecydowanie polecamy zwiedzanie Polski z Przewodnikiem Michelin w ręku, by przekonać się, że co jak co, ale polska kuchnia – w nowoczesnej odsłonie – trzyma się świetnie. Zatem – smacznego w podróży!
Bożena Miller
redaktor wydania
Link do numeru: Świat Podróże Kultura – WIOSNA 2024