Mówi się, że smaki są jedną z najlepszych pamiątek, jakie można przywieźć z podróży. Wydaje się, że turyści również znają tę zasadę, bo podczas wojaży coraz chętniej poszukują lokalnych produktów i smaków. Znaleźć je można, odwiedzając np. festiwale kulinarne. W ciągu roku na terenie kraju odbywa się sporo tego rodzaju wydarzeń. Poznajcie niektóre z nich.
Śląskie smaki
W słynącym z różnorodnej kuchni województwie śląskim odbywa się wiele imprez kulinarnych, z których największą jest Festiwal Śląskie Smaki (2.06.2024, Tarnowskie Góry). Wydarzenie stawia sobie za cel promocję kuchni i podtrzymanie kulinarnych tradycji regionu, a także promowanie szlaku kulinarnego o tej samej nazwie. Co roku impreza odbywa się w innym zakątku Śląska i obejmuje degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty i konkursy, podczas których profesjonaliści rywalizują w przyrządzaniu tradycyjnych śląskich potraw.
Imprez z kulinariami w roli głównej nie brakuje również na Dolnym Śląsku. Jedną z nich jest Festiwal Gulaszu w Walimiu (22.06.2024). Wydarzenie z ośmioletnim stażem przyciąga miłośników tej wytrawnej potrawy, również tych wszystkich, którzy chcą się wykazać w jej przyrządzaniu. Kulminacyjnym momentem festiwalu jest bowiem rozstrzygnięcie konkursu na najlepiej ugotowany gulasz. To znakomita okazja do posmakowania różnych wariacji tego dania!
W słynącym z różnorodnej kuchni województwie śląskim odbywa się wiele imprez kulinarnych, z których największą jest Festiwal Śląskie Smaki (2.06.2024, Tarnowskie Góry). Wydarzenie stawia sobie za cel promocję kuchni i podtrzymanie kulinarnych tradycji regionu, a także promowanie szlaku kulinarnego o tej samej nazwie. Co roku impreza odbywa się w innym zakątku Śląska i obejmuje degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty i konkursy, podczas których profesjonaliści rywalizują w przyrządzaniu tradycyjnych śląskich potraw.
Imprez z kulinariami w roli głównej nie brakuje również na Dolnym Śląsku. Jedną z nich jest Festiwal Gulaszu w Walimiu (22.06.2024). Wydarzenie z ośmioletnim stażem przyciąga miłośników tej wytrawnej potrawy, również tych wszystkich, którzy chcą się wykazać w jej przyrządzaniu. Kulminacyjnym momentem festiwalu jest bowiem rozstrzygnięcie konkursu na najlepiej ugotowany gulasz. To znakomita okazja do posmakowania różnych wariacji tego dania!
Z rybą w roli głównej
W północnej części Polski na smakoszy czekają zgoła inne kulinarne doznania. Wart polecenia jest Festiwal Rybny „Rybkę na Zdrowie” odbywający się od 16 lat w Mikołajkach przy okazji Dni Mikołajek (5–7.07.2024). Festiwal promuje ryby słodkowodne z mazurskich jezior i zdrowe odżywianie. Nie brakuje na nim degustacji i warsztatów, prelekcji, np. na temat połowu ryb, oraz konkursów – np. na najlepszą potrawę rybną lub najlepszego sprawiacza ryb.
W podobnym klimacie utrzymany jest Łebski Festiwal Rybny i Produktów Regionalnych (19–21.07.2024), który kultywuje tradycyjne przepisy i przysmaki tego zakątka Polski. Na czas wydarzenia Łeba zamienia się w rybną stolicę województwa pomorskiego, oferując odwiedzającym najróżniejsze dania ze świeżo złowionymi darami morza. W programie są też pokazy gotowania w wykonaniu kulinarnych celebrytów. Na stoiskach regionalnych nabyć można także inne produkty charakterystyczne dla Łeby i okolic.
W północnej części Polski na smakoszy czekają zgoła inne kulinarne doznania. Wart polecenia jest Festiwal Rybny „Rybkę na Zdrowie” odbywający się od 16 lat w Mikołajkach przy okazji Dni Mikołajek (5–7.07.2024). Festiwal promuje ryby słodkowodne z mazurskich jezior i zdrowe odżywianie. Nie brakuje na nim degustacji i warsztatów, prelekcji, np. na temat połowu ryb, oraz konkursów – np. na najlepszą potrawę rybną lub najlepszego sprawiacza ryb.
W podobnym klimacie utrzymany jest Łebski Festiwal Rybny i Produktów Regionalnych (19–21.07.2024), który kultywuje tradycyjne przepisy i przysmaki tego zakątka Polski. Na czas wydarzenia Łeba zamienia się w rybną stolicę województwa pomorskiego, oferując odwiedzającym najróżniejsze dania ze świeżo złowionymi darami morza. W programie są też pokazy gotowania w wykonaniu kulinarnych celebrytów. Na stoiskach regionalnych nabyć można także inne produkty charakterystyczne dla Łeby i okolic.
Do województwa zachodniopomorskiego warto się udać na Święto Ryby (20.07.2024, Dąbki), czyli kolejne wydarzenie nawiązujące do lokalnych smaków z udziałem kulinarnych gwiazd. Podczas święta na stoiskach serwowane są najróżniejsze potrawy z ryb morskich, przygotowywane jest też wybrane danie kuchni regionalnej. Wszystko to przy wtórze muzyki wybitnie kojarzonej z morzem – szant!
Jak ser, to tylko z piwem
Miłośników sera zapraszamy do Wisły. Tam od siedmiu lat, w sierpniu, organizowany jest Festiwal Sera i Piwa (17–18.08.2024). Dwudniowa impreza promuje lokalną kulturę i kulinaria – przede wszystkim sery. Organizatorzy przygotowują degustacje i pokazy serowarstwa. To też okazja do nabycia ciekawej pamiątki z regionu podczas targu rzemiosła i posłuchania lokalnych kapel wykonujących muzykę folkową.
Na lokalność stawia również Festiwal Smaku w Grucznie (24–25.08.2024). Impreza z niemal 20-letnim stażem na stałe wpisała się do kalendarza wydarzeń województwa kujawsko-pomorskiego, promując bogactwo kulinarne tych ziem i zwracając uwagę na wielką wartość produktów lokalnych. Wystawcy chętnie chwalą się swoimi wyrobami: od serów i wędlin po nalewki. Targom towarzyszą warsztaty i występy artystyczne.
Sierpień to też czas, kiedy odbywa się bodaj najstarszy festiwal piwny w kraju – Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie” (23–25.08.2024, Krasnystaw). Organizowane od ponad 50 lat święto miało z początku charakter lokalny. Z czasem dożynki chmielowe rozrosły się w ogromny festyn z licznymi wydarzeniami towarzyszącymi. Dziś impreza obejmuje m.in. konsumencki konkurs piw, wieczór z piwowarem, korowód chmielakowy i półmaraton chmielakowy, a także kiermasz twórczości ludowej, zlot weteranów szos i koncert organowy.
Miłośników sera zapraszamy do Wisły. Tam od siedmiu lat, w sierpniu, organizowany jest Festiwal Sera i Piwa (17–18.08.2024). Dwudniowa impreza promuje lokalną kulturę i kulinaria – przede wszystkim sery. Organizatorzy przygotowują degustacje i pokazy serowarstwa. To też okazja do nabycia ciekawej pamiątki z regionu podczas targu rzemiosła i posłuchania lokalnych kapel wykonujących muzykę folkową.
Na lokalność stawia również Festiwal Smaku w Grucznie (24–25.08.2024). Impreza z niemal 20-letnim stażem na stałe wpisała się do kalendarza wydarzeń województwa kujawsko-pomorskiego, promując bogactwo kulinarne tych ziem i zwracając uwagę na wielką wartość produktów lokalnych. Wystawcy chętnie chwalą się swoimi wyrobami: od serów i wędlin po nalewki. Targom towarzyszą warsztaty i występy artystyczne.
Sierpień to też czas, kiedy odbywa się bodaj najstarszy festiwal piwny w kraju – Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie” (23–25.08.2024, Krasnystaw). Organizowane od ponad 50 lat święto miało z początku charakter lokalny. Z czasem dożynki chmielowe rozrosły się w ogromny festyn z licznymi wydarzeniami towarzyszącymi. Dziś impreza obejmuje m.in. konsumencki konkurs piw, wieczór z piwowarem, korowód chmielakowy i półmaraton chmielakowy, a także kiermasz twórczości ludowej, zlot weteranów szos i koncert organowy.
Jesień pod znakiem wina i gęsiny
Z innego trunku jest znane województwo lubuskie. To jeden z najważniejszych producentów wina w Polsce. Nic dziwnego, że jesienią w stolicy regionu odbywa się największe w kraju wydarzenie poświęcone temu trunkowi – Winobranie (7–15.09.2024). Impreza rozpoczyna się od przekazania kluczy do miasta bogowi wina Bachusowi. W kolejnych dniach w Zielonej Górze odbywają się wydarzenia kulturalne, zabawy plenerowe, a przede wszystkim jarmark z udziałem winiarzy z regionu, którzy prezentują swoje wyroby i organizują degustacje. Zakończeniem imprezy jest barwny korowód winobraniowy.
W listopadzie przypada święto gęsiny. Na terenie kraju odbywa się wtedy szereg imprez poświęconych temu szlachetnemu gatunkowi mięsa. Jedną z nich jest Festiwal Gęsiny organizowany w Swołowie (9–11.11.2024). To właściwie trzydniowa biesiada, w czasie której uczestnicy mają okazję kosztować najróżniejszych potraw i dań z gęsiny: półgęsków, smalców, kiełbas i pasztetów, pierogów, rosołów. Urozmaiceniem jest targ produktów wiejskich, pokazy gotowania, darcie pierza, a do tego bogaty program artystyczny.
Z innego trunku jest znane województwo lubuskie. To jeden z najważniejszych producentów wina w Polsce. Nic dziwnego, że jesienią w stolicy regionu odbywa się największe w kraju wydarzenie poświęcone temu trunkowi – Winobranie (7–15.09.2024). Impreza rozpoczyna się od przekazania kluczy do miasta bogowi wina Bachusowi. W kolejnych dniach w Zielonej Górze odbywają się wydarzenia kulturalne, zabawy plenerowe, a przede wszystkim jarmark z udziałem winiarzy z regionu, którzy prezentują swoje wyroby i organizują degustacje. Zakończeniem imprezy jest barwny korowód winobraniowy.
W listopadzie przypada święto gęsiny. Na terenie kraju odbywa się wtedy szereg imprez poświęconych temu szlachetnemu gatunkowi mięsa. Jedną z nich jest Festiwal Gęsiny organizowany w Swołowie (9–11.11.2024). To właściwie trzydniowa biesiada, w czasie której uczestnicy mają okazję kosztować najróżniejszych potraw i dań z gęsiny: półgęsków, smalców, kiełbas i pasztetów, pierogów, rosołów. Urozmaiceniem jest targ produktów wiejskich, pokazy gotowania, darcie pierza, a do tego bogaty program artystyczny.