Rozpoczęła się szósta edycja Tygodnia Kuchni Polskiej, która potrwa do 24 listopada 2024 roku. Hasło tegorocznej edycji – „Spróbuj! A nóż, widelec zasmakujesz!” – zachęca do odkrywania smaków rodzimej kuchni w nowej odsłonie. Akcja, organizowana od 2018 roku przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne, zrzesza blisko 400 restauracji z całej Polski, które przygotowały dedykowane menu inspirowane polską kuchnią.

Festiwal regionalnych smaków i symboli

Motywem przewodnim tegorocznego Tygodnia Kuchni Polskiej są symbole regionalne, które podkreślają unikalność i tradycje poszczególnych obszarów Polski. Na udział w wydarzeniu zapraszają między innymi: warszawska Syrenka, Lajkonik z Krakowa, poznańskie Koziołki oraz wrocławskie Krasnale. Dzięki tej różnorodności, konsumenci mają okazję zasmakować potraw charakterystycznych dla różnych regionów kraju, zarówno tych dobrze znanych, jak poznańskie pyry czy krakowskie moskole, jak i mniej rozpoznawalnych, np. zupy sowiogórskiej.

„W tym roku bohaterami Tygodnia Kuchni Polskiej są regionalne symbole. Chcieliśmy podkreślić, jak ważna w naszej kulturze jest lokalność oraz tradycje poszczególnych obszarów Polski,” mówi Katarzyna Wąsowicz, Starszy Kierownik Działu Trade Marketingu w MAKRO Polska.

Menu inspirowane polskimi smakami – co można spróbować?

Goście festiwalu mogą liczyć na klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. W menu znajdziemy m.in.:

– Staropolski żur na zakwasie z mąki żytnio-razowej, z warzywami korzeniowymi, jajkiem poche i krokietami z białej kiełbasy.
– Śledź po krakowsku z przyprawami korzennymi.
– Wuzetka podana z lodami z palonego masła.

Dla wegetarian przygotowano wyjątkowe dania, takie jak: pieczona kalarepa z kaszą gryczaną i sosem aioli czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, z dodatkiem puree z musztardą francuską oraz sosem śmietanowym i borowikami.

Tydzień Kuchni Polskiej – kulinarny festiwal z tradycją

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się co roku w listopadzie, w okolicach Święta Niepodległości, oferując specjalne trzydaniowe menu w atrakcyjnych cenach (69 lub 99 zł). To wyjątkowa okazja, by spróbować dań nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej i wesprzeć lokalne restauracje w całym kraju.

Więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie wydarzenia: [https://tydzien-kuchni-polskiej.pl](https://tydzien-kuchni-polskiej.pl).