Apoteoza warzyw i mit ostrej papryki

Apoteoza warzyw i mit ostrej papryki

Apoteoza warzyw i mit ostrej papryki, czyli kuchnia węgierska i jej tajniki. W Polsce kuchnia węgierska znana była wcześniej, gdyż bliskie stosunki łączą nasze kraje od czasów piastowskich. A że handel winem odgrywał w nich także niepoślednią rolę, dowodem jest stare...
Węgry 2016! Smakuj razem z nami!

Węgry 2016! Smakuj razem z nami!

Mimo iż język wegierski jest dla Polaków trudny do wymówienia, kilku słów warto się nauczyć: Tokaj, Eger, Villány… no i oczywiście ,, Egészségedre !” – Na zdrowie ! Światowej sławy węgierska gastronomia i paleta win cieszy się bogactwem i różnorodnością:...
Mercedesem przez szekszárdzkie lessy

Mercedesem przez szekszárdzkie lessy

Lessy są głównym składnikiem gleb w Szekszárdzie, jednym z 23 regionów winiarskich na Węgrzech. Nadają miejscowym czerwonym winom wyjątkowych właściwości. To jest zresztą region, w którym narodziła się tradycja wytwarzania najlepiej bodaj rozpoznawalnego u nas...