21 kw., 2016 | Europa na weekend, Planeta smaków
Apoteoza warzyw i mit ostrej papryki, czyli kuchnia węgierska i jej tajniki. W Polsce kuchnia węgierska znana była wcześniej, gdyż bliskie stosunki łączą nasze kraje od czasów piastowskich. A że handel winem odgrywał w nich także niepoślednią rolę, dowodem jest stare...
01 kw., 2016 | Planeta smaków
Mimo iż język wegierski jest dla Polaków trudny do wymówienia, kilku słów warto się nauczyć: Tokaj, Eger, Villány… no i oczywiście ,, Egészségedre !” – Na zdrowie ! Światowej sławy węgierska gastronomia i paleta win cieszy się bogactwem i różnorodnością:...
02 mar, 2016 | Europa na weekend, Planeta smaków
Na etykiecie cuvée z winiarni Mészáros Pál Borház és Pince z Szekszárdu widnieje barwny ptak, jeden z najpiękniejszych jakie spotykamy w Europie – żołna. – Żołny są piękne i pożyteczne, bo żywiąc się insektami chronią nasze winnice – tłumaczy Victor,...
28 lut, 2016 | Europa na weekend, Nasze kino
Lessy są głównym składnikiem gleb w Szekszárdzie, jednym z 23 regionów winiarskich na Węgrzech. Nadają miejscowym czerwonym winom wyjątkowych właściwości. To jest zresztą region, w którym narodziła się tradycja wytwarzania najlepiej bodaj rozpoznawalnego u nas...
28 lut, 2016 | Europa, Europa na weekend, Podróże, Węgry
W pałacowym hallu przywitał nas starszy pan, dr Miklós Lönhárd. Szybko wyszło na jaw, że poznawanie rodowej siedziby Festeticsów właśnie z nim to wygrana na loterii, bo dr Lönhárd przeplata historię przedstawicieli możnego rodu anegdotkami, i czas mija...