21 lis, 2016 | Europa, Sycylia – Italian FoodXP, Włochy
Niewielki, ale smaczny owoc, który w regionach południowych Włoch często dodawany jest na surowo do potraw, zwłaszcza do sałatek, i z którego wyrabia się konfitury, nazywany jest figą indyjską, choć ani z figami, ani z Indiami nie ma wiele wspólnego. Jest to bowiem... 21 lis, 2016 | Czechy, Czechy Karola IV, Europa
Trudno wyobrazić sobie XIV-wieczne Pilzno. Miasto, które kojarzymy teraz przede wszystkim z browarem i zakładami Skody. Wiadomo jednak, że dla Karola IV, króla Czech i cesarza Niemiec, był to jeden z kluczowych ośrodków handlowych. Wśród zasług Karola IV wymieniane... 25 paź, 2016 | Planeta smaków
Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin. Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku.... 19 paź, 2016 | Nasze kino
Ploská (1532 m) jest znaczącym szczytem Wielkiej Fatry. Nie tylko dlatego, że jednym z najwyższych w tym słowackim paśmie górskim, ale dlatego, że zbiegają się na niej jego trzy główne grzbiety, tworząc charakterystyczny “Y”. Na Płaskiej, jakbyśmy... 17 paź, 2016 | Europa, Podróże, Słowacja
Gdy w pierwszej połowie lat 70. XX wieku spiętrzono wody Wagu na Liptowie, skarby ludowej kultury z wysiedlanych wiosek przeniesiono do skansenu w Prybylinie. Tylko dzwonnica średniowiecznego kościoła, stojąc samotnie na brzegu przypomina czasy, w których Wag był...