Chianti Classico obchodzi trzechsetlecie

Chianti Classico obchodzi trzechsetlecie

W 1716 roku Granduca Cosimo III de’ Medici – Wielki Książę Kosma III z rodu Medyceuszy, wyznaczył obszar, z którego pochodzą najlepsze toskańskie wina. Nazywane Chianti Classico obchodzą w 2016 roku jubileusz trzechsetlecia. Konsorcjum zajmujących się ich...
Carpaccio z Erl

Carpaccio z Erl

Czy można coś jeszcze wnieść do potrawy tak popularnej jak carpaccio? Receptura Ankerów, właścicieli restauracji “Beim Dresch” z Erl dowodzi, że tak. Ich carpaccio z cienkimi, rozpływającymi się w ustach plastrami mięsa wzbogacają grzybki, ukryte wśród...
Alles-Walzer!

Alles-Walzer!

Wiedeńskie bale to tradycja, obyczaj, któremu hołdują od lat biedacy i koronowane głowy, charakterystyczny element kultury cesarskiego miasta. W sezonie, czyli od Sylwestra do końca karnawału odbywa się bez mała 300 hucznych bali. Chociaż dla Wiedeńczyków to chleb...
Salon Du Chocolat – Bruksela 2016

Salon Du Chocolat – Bruksela 2016

SALON DU CHOCOLAT 5–7 lutego 2016 r. Prawie 100 uczestników na 6000 m2. Impreza wymyślona 20 lat temu przez Sylvie Douce i François Jeantet obecnie ma światowy zasięg – gości w Paryżu, Nowym Jorku, Szanghaju, Tokio, Pekinie, Moskwie i Kairze. Mistrzowie cukiernictwa...
Smakołyki z Ivachnovej

Smakołyki z Ivachnovej

„U ňaňa“ w Ivachnovej na Liptowie, to sklep z tradycyjną słowacką żywnością. Po części produkowaną bezpośrednio przez firmę. W oparciu o tradycyjne receptury, przede wszystkim z lokalnych produktów. Ofertę własną uzupełniają najlepszymi pod względem jakości, zawsze...
Medovina – płynne złoto z Včeloviny

Medovina – płynne złoto z Včeloviny

Včelovina – tradičná slovenská medovina, czyli – po naszemu – miód pitny, pszczeli, tradycyjny, słowacki. Smaczny, słodki, aromatyczny, rozgrzewający! Ze Smolenic położonych u stóp Małych Karpat. Miłośnicy złocistego trunku klną się honorem, że to...