23 wrz, 2016 | Gruzja z Wizz Tours, Planeta smaków
Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Na “pokładzie” jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu... 23 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Szef kuchni z sycylijskiej Zafferany, Seby Sorbello jest z pewnością najsłynniejszym kucharzem, spośród poznanych przeze mnie kiedykolwiek we Włoszech. Uhonorowany tytułem “Premio Solidus* 2014”, co w praktyce namaściło go na “Szefa Kuchni Roku... 21 wrz, 2016 | Planeta smaków
Jest 2016 rok. 2062 włoskie restauracje w 63 krajach legitymują się certyfikatem Ospitalità Italiana. To znaczy, że szefowie ich kuchni znają doskonale arkana kuchni słonecznej Italii, a menedżerowie sprowadzają włoskie produkty. To rekomendacja, gwarancja, że w... 20 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Kompania Terrazze dell’Etna posiada rozległe winnice koło Randazzo na północno zachodnich stokach Etny. Założył ją w 2008 roku inżynier z Palermo, Nino Bevilacqua, zafascynowany krajobrazem i terroir regionu. Należący do kompanii teren rozciąga się na wysokości... 19 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Restaurację “Terra mia” w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne... 17 wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Sycylijska wieczerza w tawernie “La Siciliana” w Katanii, a więc – jak się po nazwie i lokalizacji spodziewać należy – w menu frutti di mare i ricotta. Restaurację “La Siciliana”, założoną przez rodzinę La Rosa w 1968 roku prowadzą...