Wielkanoc za mazowieckim stołem – schab

Wielkanoc za mazowieckim stołem – schab

Schab z dzika “po bartnicku” Tej potrawy raczej nie przygotujecie sami, gdyż wymaga wprawy w preparowaniu dziczyzny. Warto jednak o niej pamiętać, bo schab z dzika „Po bartnicku” w sosie miodowo-piwnym jest najwyższej klasy przykładem kuchni myśliwskiej,...
Wielkanoc za mazowieckim stołem – flaki

Wielkanoc za mazowieckim stołem – flaki

Flaki wołowe Składniki: 1,5 l bulionu, 1 kg flaków wołowych, 1 seler, 2 marchewki, 1 cebula, 3 łyżki otartego majeranku, po1 łyżce suszonego imbiru, papryki słodkiej i ostrej, 3 liście laurowe, przyprawy do smaku: ziele angielskie, sól, pieprz Przygotowanie:...
Wielkanoc za mazowieckim stołem – żurek

Wielkanoc za mazowieckim stołem – żurek

Żurek wielkanocny Składniki: 50 dag żeberek, 25 dag kiełbasy, włoszczyzna, cebula, 2 liście laurowe, 2-3 suszone jagody ziela angielskiego, ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku oraz składniki do smaku: suszone grzyby, czarny pieprz ziarnisty, kminek, cukier,...
Wielkanoc  za mazowieckim stołem – sandacz

Wielkanoc za mazowieckim stołem – sandacz

Sandacz w sosie śmietanowym Składniki: 200 g filetów z sandacza, 200 ml śmietany 30%, 200 ml bulionu warzywnego, 1 cebula biała, sól, pieprz młotkowany Przygotowanie: Oskrobane filety z sandacza solimy i smażymy na oleju. Do gotującego bulionu warzywnego dodajemy...
Wielkanoc  za mazowieckim stołem – mazurek

Wielkanoc za mazowieckim stołem – mazurek

Mazurek placinta Składniki ciasta: 2 szklanki mąki, 3/4 margaryny Kasia, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko, 3 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżki gęstej śmietany Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, przykryć...