Kaos 2015 – co z tym winem?

Kaos 2015 – co z tym winem?

Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji “Parco dei Principi” w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%,...
Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Acharuli czyli chaczapuri z Adżarii

Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Na “pokładzie” jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu...
Ospitalità Italiana – tam zjemy po włosku

Ospitalità Italiana – tam zjemy po włosku

Jest 2016 rok. 2062 włoskie restauracje w 63 krajach legitymują się certyfikatem Ospitalità Italiana. To znaczy, że szefowie ich kuchni znają doskonale arkana kuchni słonecznej Italii, a menedżerowie sprowadzają włoskie produkty. To rekomendacja, gwarancja, że w...
Etna mistrza Leonardo

Etna mistrza Leonardo

Restaurację “Terra mia” w Solicchiata założył doświadczony szef kuchni, Leonardo Cuscona. Wykorzystał starą winiarnię, której wnętrze zdobi wciąż stara beczka. A do potraw używa wyłącznie lokalnych produktów. Na tej samej zasadzie zestawia poszczególne...