17 mar, 2021 | Planeta smaków, Polecamy, Slow life, Włochy
Kiedy na polach i w ogrodach budzi się wiosna, gospodarstwa Roter Hahn częstują swoich gości potrawami przygotowanym z warzyw i ziół zebranych we własnych ogrodach. Sezonowość w południowotyroskiej kuchni oznacza przede wszystkim świeżość i różnorodność dań, w...
02 lis, 2020 | Planeta smaków, Polecamy, Polska, Slow life
Oddajemy w Państwa ręce publikację „Smaki i Smaczki Gminy Sabnie”, która powstała w ramach projektu „Bon dla Seniora”, zrealizowanego dzięki wsparciu nansowemu Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Władz Gminy Sabnie. Jest ona zwieńczeniem lokalnej...
13 sie, 2020 | Planeta smaków, Polecamy
Różany tort Marii Antoniny, czekoladowy przysmak królowej Elżbiety II, słoweńskie strukli, ulubiony deser Leonarda da Vinci – to tylko część historycznych potraw, których będzie można spróbować podczas III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków w zamku Czocha...
04 kw., 2020 | Czechy, Planeta smaków, Polecamy
Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki –...
27 lut, 2020 | Blog, Planeta smaków, Polecamy, Wielka Brytania
W Dzień św. Patryka, czyli 17 marca, Irlandczycy obchodzą swoje święto narodowe. Organizują wtedy liczne festyny i uliczne pochody, w których dominuje kolor zielony – narodowy kolor Irlandii – chętnie świętują również w pubach i barach, racząc się tradycyjną szklanką...