12 Gru, 2017 | Planeta smaków
Zaczęło się od kilku lokali w Płocku, a później regularnie dołączały kolejne. Najpierw z miasta, później z regionu, a wkrótce także z innych województw, a nawet spoza kraju. W ciągu sześciu lat świętowanie Dnia Kuchni Polskiej 11 listopada rozprzestrzeniło się do...
27 Lut, 2017 | Planeta smaków, Slow life
Republika Dominikańska to kraj przepięknych plaży, lazurowego morza i wyśmienitego jedzenia. Potwierdza to tytuł „Gastronomicznej Metropolii Karaibów“, którą kraj może się pochwalić od zeszłego tygodnia. Prestiżową cenę przyznała Republice Dominikańskiej...
22 Sty, 2017 | Planeta smaków, Podróże, Polecamy
Potrzeba rozwoju duchowości, znalezienia równowagi i sensu życia. To skłania wielu podróżników do przebycia tysięcy kilometrów, przeprawienia się przez rzeki oraz pokonania setek schodów. Ale czego się nie robi w poszukiwaniu duchowego oświecenia? Waranasi, Indie...
25 Paź, 2016 | Planeta smaków
Geneza tego bodaj najpopularniejszego, zwłaszcza w Berlinie, dania barowego ma znanego z imienia i nazwiska pomysłodawcę. Ba, nawet datę narodzin. Po raz pierwszy bowiem, kiełbasę z curry zaserwowała Herta Heuwer w Imbiss barze w Charlottenburgu. 4 września 1949 roku....
25 Wrz, 2016 | Planeta smaków, Sycylia – Italian FoodXP
Prezentując Kaos 2015, kelner z restauracji “Parco dei Principi” w Zafferanie, przemawiał dość długo. Nic dziwnego, już chociażby dlatego, że ten biały trunek jest kupażem aż sześciu sycylijskich szczepów. Mianowicie: carricante 40%, catarratto 30%,...
23 Wrz, 2016 | Gruzja z Wizz Tours, Planeta smaków
Adżaria ze stolicą w Batumi, jest nadmorską prowincją Gruzji, i być może dlatego tamtejsza wersja chaczapuri przypomina łódź. Na “pokładzie” jest młody podpuszczkowy ser, przypominający nasz bundz, tyle że gruziński robią z krowiego mleka, a na wierzchu...