Na Sardynię wybieramy się najczęściej w poszukiwaniu recepty na szczęście, pogodę ducha i długowieczność. Bo druga co do wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym słynie nie tylko z dzikich krajobrazów, ale też z pracowitych, dumnych ludzi, którzy w znakomitej kondycji i zdrowiu żyją ponad 100 lat.
Nie musimy nawet tak daleko jechać. Bo z inspiracji klimatem, historią i smakami wyspy, powstała w centrum Warszawy restauracja “Sardynia”. Oferuje potrawy przygotowane według tamtejszych tradycyjnych receptur, z produktów importowanych z wyspy oraz tamtejsze trunki. Dzięki nim wizyta w restauracji zamienia się w krótki wypad na Sardynię!
Z nutą owocową
Miłośnicy win bardziej owocowych, takich, które najlepiej smakują lekko schłodzone (w sardyńskim klimacie jest to szczególnie polecane), znajdą w “Sardynii” wina ze szczepu carignano del sulcis. Również zdeklarowani fani win langwedockich poczują się nimi usatysfakcjonowani, gdyż to pokrewny szczep do uprawianego w tym popularnym francuskim regionie carignan.
Elita ze szczepu cannonau
Trunki powstające w Azienda Contini są dobrym przykładem win ze szczepu cannonau, które przebijają się dziś na europejskie salony. Prestiżowy magazyn winiarski Decanter wyróżnił w 2013 roku srebrnym medalem wino ‘INU pochodzące z tej właśnie winiarni. Zachwycające złożonością, dostarcza kontemplacyjnych wręcz wrażeń. Innym producentem, o którym warto pamiętać, jest Argiolas – jeden z flagowych okrętów sardyńskiego winiarstwa.
Dla amatorów win białych
Kto kocha wina białe, ich sekrety odkryje rozkoszując się trunkami z jednej z najstarszych włoskich apelacji: DOCG Vermentino di Gallura. W regionie dołożono ostatnio wielu starań by podnieść jakość Vermentino. Efekty pracy winiarzy z pewnością docenią nawet bardzo wybredni konsumenci. Relacja ceny do jakości jest przy tym tak korzystna, że to właśnie Vermentino może najczęściej towarzyszyć sardyńskim potrawom.
Na Sardynię włoską i do “Sardynii” warszawskiej wybrać się więc ze wszech miar warto. Choćby po to, żeby zachwycić się nieśpiesznym tempem życia, południowym klimatem, dzikością wyspiarskiego krajobrazu, gościnnością mieszkańców, wspaniałą kuchnią i unikalnymi winiarskimi doznaniami.
Restauracja SARDYNIA
Warszawa, Oboźna 9, lok. 105
tel.: (+48 22) 211 34 84
tel. kom.: +48 721 083 922
e-mail: kontakt@sardyniarestauracja.pl
www.sardyniarestauracja.pl
Polecamy powiązane artykuły w naszej witrynie:
https://magazynswiat.pl/15475/sardynia-mityczna-wyspa.html
https://magazynswiat.pl/11528/smakowita-sardynia.html
https://magazynswiat.pl/4374/zlowic-taaaka-rybe.html
https://magazynswiat.pl/9878/sardynia-na-piec-zmyslow.html
https://magazynswiat.pl/6465/sardynia-wyspa-nieznana.html
https://magazynswiat.pl/6653/sardynia-nuragi-i-inne-rozmaitosci.html
https://magazynswiat.pl/7593/sardynia-raj-nieodkryty.html
https://magazynswiat.pl/9024/sardynia-tajemnicza-wyspa.html
https://magazynswiat.pl/8204/sardynia-wyspa-niczym-kontynent.html
https://magazynswiat.pl/10220/urzekajaca-sardynia.html
https://magazynswiat.pl/14367/rosyjska-sardynia.html
https://magazynswiat.pl/14063/sardynia-abc-2005-r.html
https://magazynswiat.pl/14053/sardynia-prawdziwa-przygoda.html
https://magazynswiat.pl/2448/sardynia-pelna-smaku.html
https://magazynswiat.pl/2669/podroze-po-sardynii.html